Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić potpisao je juče u Abu Dabiju ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu sa kompanijom Al Dahra, vredan 400 miliona dolara. Trećina investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata, dok će ostatak novca biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obrtna sredstva koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.


„Sa 400 miliona dolara od Razvojnog fonda Abu Dabija (dogovorenih u sredu) i 400 miliona dolara investicije od Al Dahre, obezbedili smo ukupno 800 miliona dolara investicija u srpsku poljoprivredu“, rekao je Dinkić i dodao da će naša poljoprivreda na taj način zauzeti mesto koje joj u društvu pripada.

On je istakao da Srbija i sada proizvodi mnogo više hrane nego što su potrebe našeg stanovništva i ima veći izvoz od uvoza, ali da dolaskom Al Dahre očekuje da se poveća produktivnost u poljoprivredi i da Srbija postane jedan od glavnih izvoznika hrane. „Želimo i da obezbedimo prehrambenu sigurnost našeg stanovništva. Ovakva investicija se nije dogodila u prethodnih nekoliko decenija i zato sam vrlo zadovoljan ovim sporazumom“, izjavio je ministar.

Prema rečima Dinkića, kompanija Al Dahra će se u Srbiji pojaviti i kao proizvođač, ali i kao veliki kupac poljoprivrednih proizvoda.

„Al Dahra trenutno ima promet od 800 miliona evra godišnje i spremni su da od srpskih poljoprivrednika otkupe proizvode, da im plate na vreme i po dobroj ceni“, rekao je Dinkić.

Tako će, kako je istakao ministar, svi koji proizvode u Srbiji imati mogućnost mnogo šireg plasmana proizvoda, jer Al Dahra te poljoprivredne proizvode izvozi širom sveta.

Zamenik predsednika holdinga Al Dahra Kadim Abdul Aldarei izjavio je da je potpisan obavezujući ugovor i da već postoje rokovi za njegovu realizaciju.

„Naš tim će raditi na pripremi zemljišta i mi smo postavili rokove do kada sve to treba da bude završeno. Naši partneri iz Vlade Srbije će takođe završiti svoj deo posla u narednih pet meseci, a možda i ranije, nadamo se u naredna tri meseca“, izjavio je Aldarei.

Kako se navodi u saopštenju srpskog ministarstva finansija, potpisivanjem ugovora sa Al Dahrom Srbiji se otvara mogućnost povećanja izvoza i plasmana poljoprivrednih proizvoda na strana tržišta, jer je u planu te kompanije da uposli domaće poljoprivredne proizvođače kao svoje kooperante.

Dinkića je u Abu Dabiju primio i šeik Hamad Bin Zajed al Nahjan, koji je na čelu fonda Abu Dabi investment autoriti, jednog od najvećih investicionih fondova na svetu, koji raspolaže kapitalom od 1.300 milijardi dolara.

Dinkić i šeik Al Nahjan razgovarali su o mogućnosti da taj fond ulaže u nekoliko krupnih industrijskih projekata u Srbiji, za šta su Emiraćani pokazali ozbiljan interes.

Teško do proizvodnje čipova

Dinkić je juče razgovarao i sa predstavnicima kompanija Mubadala ATIC i Mubadala erspejs. On je ocenio da pregovori sa Mubadalom u vezi sa izgradnjom fabrike čipova u Beogradu neće biti nimalo laki, niti da se mogu brzo završiti, budući da je reč o visokotehnološkoj investiciji vrednoj najmanje četiri milijarde dolara. Dinkić je dodao i da će od ključnog značaja biti predstojeća poseta predstavnika te kompanije Srbiji.

„Predstavnici Mubadale dolaze u Srbiju u narednih mesec i po, jer žele da se uvere u stanje naše naučno-istraživačke delatnosti i sistema obrazovanja u oblasti tehničkih nauka“, rekao je Dinkić. On je istakao da će Vlada Srbije podržati taj projekat, jer bi to značilo preokret u industrijskom razvoju Srbije.

„Proizvoditi čipove i proizvode visoke tehnologije znači potpuno novu fazu razvoja bilo koje zemlje“, ocenio je Dinkić.

Mubadala hoće i Jat tehniku

Dinkić je posle razgovora sa predstavnicima Mubadala aerospejsa rekao da oni imaju jednu od najvećih kompanija na svetu za popravku aviona koja se nalazi u Švajcarskoj i da su zainteresovani za partnerstvo sa Jat tehnikom. Dinkić je najavio da će predstavnici Aerospejsa uskoro doći u Beograd i dodao da je cilj da se napravi sinergija između njihovih sadašnjih kapaciteta i znanja srpskih inženjera, i da se formira Regionalni centar za popravku aviona u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari