Iako je krajem 2012. Vlada Srbije dala saglasnost za pokretanje postupka pronalaženja strateškog partnera za Galeniku, trenutna situacija i aktivnosti resornog Ministarstva finansija i privrede idu u pravcu raspisivanja međunarodnog tendera, a ne dokapitalizacije, koja je u ovom slučaju mnogo bolje rešenje, napominju u otvorenom pismu vladi i građanima predstavnici sindikata ove kompanije.


Kako se navodi u pismu koji potpisuju predsednici Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost ove farmaceutske kompanije, dokapitalizacija Galenike bila bi „najbolje rešenje, jer ostavlja mogućnost da se stabilizuje poslovanje, uposle kapaciteti i uz unutrašnju reorganizaciju, koja je u toku, višestruko uveća vrednost kompanije“. „Tek tada bi trebalo razmišljati o potrebi pronalaženja ozbiljnog strateškog partnera, jer bi i država i Galenika a.d. tada imale daleko bolju startnu poziciju“, ističu u pismu predstavnici sindikata.

Ukoliko se raspiše najavljeni tender, napominju, kupac će na kraju dobiti sređenu kompaniju, bez dugova i opterećenja, i nastaviti da ubira visoki profit. Godišnji promet kompanije, ističe se u pismu, u normalnim okolnostima bi bio od 80 do 100 miliona evra.

„Najavom da će se raspisati tender, Ministarstvo finansija i privrede bira kraći put, kojim se na lakši i brži način rešava trenutni problem oko Galenike. Strahujemo da će nakon prodaje biti završen period jeftinijih i širokoj populaciji dostupnih lekova. To će, naravno, na svojoj koži osetiti građani Srbije“, navodi se u pismu sindikata.

Privatizacija ne bi trebalo da je sama po sebi cilj, već ozbiljan analitički pristup svim opcijama, a dokapitalizacija je, smatraju predstavnici radnika ove kompanije, najbolja od njih. „Ukoliko to bude tako, mi ćemo dati doprinos jer želimo da budemo deo rešenja , a ne problem. Još jednom pozivamo odgovorne u državi da razmotre predloge sindikata Galenike, za koje smatramo da su i u interesu građana Srbije,“ napominju predstavnici sindikata u Galenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari