Dokle se stiglo sa strategijom: Poljoprivrednici traže odgovore od vlasti 1Foto: M.P. / Danas

Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije pozvala je ministarsku poljoprivrede, ali i sve nosioce vlasti u zemlji, kao i stručnu javnost, da odgovore dokle se stiglo sa Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Kako navode, 12. avgusta 2023. biće tačno devet godina kako je ova strategija zvanično počela da se primenjuje, ali poljoprivreda još nije osetila benefite.

„Na izjavu ministarke poljorivrede da je država tu da stvara ambijent, što je apsolutno tačno, konstatujemo da Republika Srbija ima Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od 2014 – 2024. godine, pa pitamo dokle se stiglo“, kaže ispred Inicijative poljoprivrednik Mileta Bata Slankamenac.

Ovo udurženje podseća da u Strategiji, između ostalog, piše da je sistem javnih skladišta i zaloga izuzetno nerazvijen; da je broj sertifikovanih javnih skladišta izuzetno mali i regionalno nepovoljno raspoređen, što dodatno otežava afirmaciju sistema javnih skladišta i zaloga.

Kako navode, u ovom dokumentu stoji da veliki broj poslovnih banaka nije zainteresovan da zalog koristi kao sredstvo obezbeđenja, jer nema sigurnost u takvim poslovima a da bi sistem javnih skladišta trebalo da poveća nivo sigurnosti skladištenja robe, pre svega, primarnih poljoprivrednih proizvoda, njihovog razvrstavanja po kvalitetnim kategorijama i omogućavanje vlasnicima robnih zapisa da korišćenjem te hartije kao kolaterala imaju bolji pristup tržištu kapitala, odnosno kreditima.

Dokle se stiglo sa strategijom: Poljoprivrednici traže odgovore od vlasti 2
foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Takođe, posebno se naglašava da izvori finansiranja poljoprivrednog sektora – kao što su poljoprivredni budžet, poslovne banke, davaoci lizinga i razvojni fondovi – nisu dovoljni da odgovore potrebama poljoprivrednog sektora za finansijskim sredstvima.

Neiskorišćeni potencijal za pribavljanje finansijskih sredstava za podizanje investicionih kapaciteta poljoprivrednih gazdinstava i pribavljanje nedostajućeg kapitala je kroz instrument dokapitalizacije putem emisije akcija, odnosno putem IPO na primarnom tržištu preko organizovanog berzanskog tržišta.

Nažalost, velika nelikvidnost našeg finansijskog tržišta u velikoj meri je sprečila ovakav, inače, vrlo efikasan i jeftin model pribavljanja sredstava a finansijske organizacije specijalizovane za podršku merama poljoprivredne i ruralne politike obuhvaćenih nacionalnim programima nisu uspostavljene.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari