Prvi dokument o projektu Jadar na javnom uvidu 1

Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine objavilo je da je od danas, u narednih 15 dana, omogućen javni uvid u prvi dokument u proceduri izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rudarski deo projekta „Jadar“ – „Zahtev za određivanje obima i sadržaja Studije“.

Komentari i mišljenja se mogu dostaviti u narednih 15 dana, navedeno je u saopštenju.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je rekla da je Zahtev objavljen pošto je kompanija „Rio Sava Exploration“ Beograd na zahtev Ministarstva dopunila dokumentaciju da bi građani imali više informacija.

Vujović je pozvala sve građane i stručnu javnost da se upoznaju sa dokumentom i daju komentare.

„Sva dokumentacija, u svakoj pojedinačnoj fazi i za svaki deo projekta, biće na uvidu javnosti i svi zainteresovani će moći da daju sugestije kako bismo svi zajedno došli do najboljih rešenja i kako bi se unapredio finalni dokument – Studija“, rekla je Vujović.

„Na osnovu svih dokumenata pokrenućemo sveobuhvatnu diskusiju na osnovu činjenica, a zatim ćemo svi zajedno donositi odluku o sudbini projekta i daljem razvoju Srbije“, istakla je ona.

Rekla je da je sledeći korak donošenje „Rešenja o obimu i sadržaju studije“ koje predstavlja detaljne smernice za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za rudarski deo projekta, a ista procedura biće primenjena i na druga dva dela – procesni do planiranog rudnika i deo koji se odnosi na upravljanje rudničkim otpadom.

Uvid u dokumentaciju „Zahteva za određivanje obima i sadržaja Studije o proceni uticaja na životnu sredinu projekta podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora ‘Jadar’ “ kompanije „Rio Sava Exploration – Beograd“ moguć je svakog radnog dana od 11 do 14 časova u Ministarstvu za zaštitu životne sredine – Novi Beograd, Omladinskih brigada 1, Sala 320), kao i u sali Skupštine Grada Loznice – Karađorđeva 2, i u sali Skupštine opštine Krupanj – Ulica Maršala Tita 2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari