Direktor Zastave Oružja Zoran Aleksić izjavio je da će nova Zastavina automatska vojna puška M 21, NATO kalibra 5,56, uskoro postati deo naoružanja Vojske Srbije. U Tehničko – opitnom centru u Beogradu obavljaju se, prema njegovim rečima, poslednja ispitivanja tog oružja a u Zastavi očekuju da sa Ministarstvom odbrane do kraja godine potpišu ugovor o isporuci prvog kontingenta od hiljadu pušaka domaćim oružanim snagama.

Direktor Zastave Oružja Zoran Aleksić izjavio je da će nova Zastavina automatska vojna puška M 21, NATO kalibra 5,56, uskoro postati deo naoružanja Vojske Srbije. U Tehničko – opitnom centru u Beogradu obavljaju se, prema njegovim rečima, poslednja ispitivanja tog oružja a u Zastavi očekuju da sa Ministarstvom odbrane do kraja godine potpišu ugovor o isporuci prvog kontingenta od hiljadu pušaka domaćim oružanim snagama. Vrednost ovog poslovnog aranžmna iznosi oko 50 miliona dinara.
Zastavina puška M 21, radjena po „principu kalašnjikov“ i po NATO standardima i već dugo je deo sistema naoružanja u nekoliko svetskih armija, a od britanskih bezbednosnih agencija, koje tu pušku koriste u Bagdadu, dobijene su vrlo visoke ocene. U stručnim krugovima M 21 inače slovi za jednu od najkvalitenijih pušaka tog tipa na svetu. Zbog čega ona ranije nije bila uvrštena u sistem naoružanja Vojske Srbije, pitanje je na koje bi odgovor trebalo da daju Ministarstvo odbrane, menadžment Zastave Oružja, ali i pojedini visoki državni zvaničnici koji su svojevremeno zagovarali uvoz izraelske puške „tavor“, na primer. To, kao i činjenica da se u Srbiji 103 kompanije bave prometom naoružanja i vojne opreme, bili su razlozi zbog kojih su direktori domaćih vojnih fabrika od države zatražili da hitno reguliše oblast proizvodnje i uvoza i izvoza naoružanja i vojne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari