Donet zaključak o Memorandumu sa EU za partnerstvo u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila 1Vlada Srbije: Foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije usvojila je danas Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma o razumevanju između Srbije i Evropske unije o strateškom partnerstvu u oblasti održivih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila.

Memorandum, koji treba da bude sutra potpisan u Beogradu sa zvaničnicima EU, predviđa pet pravaca delovanja: o saradnji na industrijskom nivou, o saradnji u oblasti istraživanja i inovacija, o implementaciji visokih ekoloških, socijalnih i upravljačkih standarda i praksi, o mobilizaciji finansijskih i investicionih instrumenata prema standardima EU i o razvoju ljudskih resursa neophodnih za ostvarivanje svih segmenata ovog partnerstva, navodi se u saopštnju posle sednice Vlade.

Taj dokument, kako je objašnjeno, ima za cilj razvoj međusobno korisnog strateškog partnerstva u oblasti održivih retkih sirovina, lanaca vrednosti baterija i električnih vozila, istovremeno jačajući integraciju Srbije na jedinstveno tržište EU i dalje jačanje njenog ekonomskog, socijalnog i ekološkog približavanja EU.

„Partnerstvo će doprineti dekarbonizaciji ekonomije u skladu sa Zelenim dogovorom EU i Zelenom agendom za Zapadni Balkan, u cilju čistijeg transportnog i energetskog sektora, smanjenjem emisija ugljen dioksida (CO2) i postizanjem zelene ekonomije i stvaranjem visokokvalitetnih radnih mesta. Partnerstvo se zasniva na značajnom potencijalu sirovina Srbije i njenom geografskom položaju u odnosu na EU i rezultiraće ekonomskim rastom Srbije i doprineti poboljšanju položaja za pridruživanje EU“, ocenila je Vlada.

Očekuje se da će partnerstvo sa EU ojačati i proširiti saradnju u oblastima klimatskih promena, održive energije, održivih materijala i novih tehnologija, na način koji će očuvati konkurentnost njihovih ekonomija i minimizirati uticaj na životnu sredinu.

Po proceni Vlade Srbije, održivo proizvedene baterije, kao i stvaranje celokupnog lanca snabdevanja za električna vozila, biće ključni za dekarbonizaciju transportnog i energetskog sektora i smanjenje emisija CO2.

„Partnerstvo će dodatno ojačati naše političke odnose i promovisati dugoročni ekonomski rast u Srbiji i EU i doprineti naporima Srbije za pridruživanje EU“, ističe se u saopštenju.

Vlada je usvojila i Zaključak o usvajanju teksta Pisma o namerama o razvoju održivog, integrisanog i konkurentnog ekosistema e-mobilnosti u Srbiji radi podrške njenom dugoročnom ekonomskom rastu i otvaranju visokokvalitetnih radnih mesta.

Potpisnice Pisma o namerama, pored Republike Srbije, su finansijske institucije i industrijska preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari