Oko tri stotine radnika Trudbenika, Komgrapa i Zastave elektro iz Rače protestovalo je juče pred Agencijom za privatizaciju. Radnici Trudbenika i Komgrapa traže raskid ugovora o privatizaciji jer, kako tvrde, novi vlasnici ne obezbeđuju nove nego čak i napuštaju već započete poslove, rasprodaju ili daju u zakup imovinu tih firmi bez nadoknade, dok su računi u blokadi, a radnici na ulici.


– U Trudbeniku je od 497 zaposlenih ostalo 147 radnika, smanjen je obim poslovanja, ostali smo bez gradilišta, a zatvoreno je 11 naših radnih jednica, dok je imovina Trudbenika pod hipotekom. Tražimo od Agencije za privatizaciju da ubrza proces nadzora i kontrole i raskine kupoprodajni ugovor sa kupcem. Pritom, čekamo reakciju Ministarstva ekonomije jer se, prilikom ranijih obraćanja, Agencija za privatizaciju oglasila nenadležnom – izjavio je za Danas Dobrivoje Gavrilović, član štrajkačkog odbora Tudbenika.

Slavko Jelovac, predstavnik malih akcionara Komgrapa, podsetio je na probleme malih akcionara te firme koji raspolažu sa 49 odsto imovine, ali im već dve godine većinski vlasnik ne dozvoljava uvid u poslovanje zajedničke firme. „Agencija za privatizaciju bi trebalo da nam odgovori i na koji način je promenjena vlasnička struktura Komgrapa i uvećan udeo većinskog vlasnika, koji u međuvremenu rasprodaje zajedničku imovinu“, rekao je Jelovac i dodao da manjinski akcionari zahtevaju podelu imovine.

Pred Agencijom za privatizaciju po drugi put našli su se i radnici Zastave elektro iz Rače, koji najavljuju da će protestvovati dok se ne raskine ugovor o privatizaciji. Posle razgovora u Agenciji za privatizaciju, Tomislav Veljković, poverenik Samostalnog sindikata Srbije za Raču, izjavio je da nije realizovano obećanje MUP da će u roku od 20 dana proveriti navode radnika i dostaviti ih Agenciji. „Taj rok je istekao, a Agenciji nisu dostavljeni dokazi kojima MUP raspolaže kako bi ugovor o privatizaciji bio raskinut“, rekao je Veljković.

Slobodan Gajić, predsednik Štrajkačkog odbora Zastave elektro izjavio je da su i ovog puta radnici poneli dušeke i druge stvari, potrebne da bi prenoćili ispred Agencije za privatizaciju. On je ponovio da se rešavanje problema u ovoj firmi odlaže iz političkih razloga jer je policija proverila i potvrdila navode štrajkača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari