Ukoliko do danas u podne, u kragujevačkom pogonu austrijsko-nemačkog koncerna Vaker Nojzen, lociranom u iznajmljenoj hali firme „Tehnike Tankosić Kragujevac“, ne bude nastavljena proizvodnja delova za građevinske mašine, menadžment Vakera odustaće od poslovanja u Srbiji. Ukoliko takva odluka bude doneta, Vaker Nojzen će biti prinuđen da u drugim zemljama (najverovatnije u Slovačkoj ili Rumuniji) potraži novu destinaciju za izgradnju proizvodnog pogona.

To znači da bi planirana investicija u Lapovu, gde je Vaker većkupio oko 35 hektara građevinskog zemljišta, na kojem je predviđena gradnja fabrike vredne 40 miliona evra, pala u vodu. „Iz centrale u Minhenu dobili smo zvaničnu informaciju da će naša kompanija, ukoliko danas do 11 sati, ne uđemo u pogon koji se nalazi u fabričkom krugu ‘Tehnike Tankosić’, odustati od poslovnog aranžmana u Srbiji i izmestiti proizvodnju u neku drugu zemlju“, izjavio je za Danas Branko Ilić, direktor proizvodnje u kragujevačkom ogranku koncerna Vaker Nojzen.

Zašto bi kompanija Vaker Nojzen, koja slovi za jednog od većih proizvođača građevinskih mašina i opreme na svetu, mogla da odustane od planirane grinfild investicije u Lapovu, koja bi značila posao za oko 1.000 radnika? Odgovor na to pitanje trebalo bi potražiti kod radnika firme „Tehnike TankosićKragujevac“ koji danima drže u blokadi ulaz u fabriku, čiju je jednu halu zakupio austrijsko-nemački koncern, zahtevajući poništavanje privatizacije.

– Pokušao sam da radnicima „Tehnike Tankosić“ objasnim da mi razumemo njihove probleme, ali sam ih zamolio da i oni razumeju našu situaciju i da nam omoguće da uđemo u svoj proizvodni pogon. Nastojao sam da ih uverim da Vaker Nojzen ima obaveze prema partnerima u inostranstvu i da pogon u Kragujevcu mora što pre da počne da radi. Otuda će odluka o ostanku ili odlasku iz Srbije biti doneta većdanas – ističe Ilić.

U Sindikatu „Tehnike Tankosić“, koji je organizator blokade, priznaju da je kompanija Vaker Nojzen „kolateralna šteta“ njihovog protesta. Svesni su, međutim, i činjenice da je blokada fabričkog ulaza, kojom je dovedena u pitanje jedna tako značajna investicija, možda i jedini način da se privuče pažnja državnih organa nadležnih za rešavanje njihovih problema i zahteva. „Razgovarali smo sa predstavnicima austrijsko-nemačke kompanije. Razumeli smo njihove probleme i spremni smo da im izađemo u susret, ali pod uslovom da sebi ne nanesemo štetu. Spremni smo, dakle, da omogućimo zaposlenima u Vaker Nojzenu ulazak u pogon, ali tražimo da se istovremeno počne sa rešavanjem naših zahteva“, kaže za Danas Ivan Savić, predsednik Sindikata u „Tehnici Tankosić“.

On podseća da su radnici „Tehnike Tankosić“, koji od 19. januara blokiraju ulaz u fabriku, najpre tražili isplatu zaostalih zarada i drugih neisplaćenih prinadležnosti, ali da sada zahtevaju i poništenje privatizacije preduzeća. „Fabrika je privatizovana pre 16 meseci, a novi vlasnik je većuspeo da rasproda veliki deo proizvodne opreme, dok je dve fabričke hale izdao u zakup – jednu nemačko austrijskom koncernu Vaker Nojzen, a drugu kragujevačkom proizvođaču nameštaja Forma ideale. U ostalim pogonima firme većodavno nema nikakve proizvodnje, tako da su se stekli svi uslovi za poništenje privatizacije“, smatra Savić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari