Sindikat Zastave Oružja obratio se juče otvorenim pismom predsedniku Srbije Borisu Tadiću, tražeći od njega pomoću postupku dobijanja izvozniih dozvola za realizaciju ugovorenog posla vrednog 37 miliona dolara.

Sindikalci kragujevačkih oružara obavestili su predsednika Srbije da su još krajem prošle godine pokrenuli inicijativu da se na najvišem državnom nivou reši problem dobijanja izvoznih dozvola za većugovorene poslove Zastavine fabrike oružja, ali da je svaki pokušaj da se o tome razgovara sa nadležnim državnim organima bio bezuspešan. Konstatujući da „takav odnos državnih organa može imati pogubne posledice po Zastavu Oružje“, sindikalno rukovodstvo kragujevačkih oružara pita predsednika Tadića da li je moguće da ugovori o izvozu vredni 37 miliona dolara, i to u godini za koju se, prema prognozama, predviđa da će biti teška za Srbiju ne predstavljaju dovoljan podsticaj da problem izvoznih dozvola za njihovu realizaciju bude rešen i po hitnom postupku. Zastavini oružari predsednika države obaveštavaju da u rešavanju ovog problema nisu naišli na razumevanje ni premijera „čiji šef kabineta revnosno prosleđuje dopise nadležnim ministarstvima na dalje razmatranje, od kojih ne stižu nikakvi odgovori“, kao ni ministra unutrašnjih poslova „koji se ne odaziva pozivima na razgovor“.

Predsednik Sindikata Zastave Oružja Dragan Ilićkaže za Danas da su predstavnici kragujevačkih oružara o izdavanju izvoznih dozvola, 4. februara, razgovarali sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem koji je tom prilikom obećao da će se „raditi na rešenju problema“.

U Sindikatu Zastavinih oružara podsećaju da kragujevačka fabrika traži izvozne dozvole za isporuku pešadijskog naoružanja u jednu severnoafričku zemlju. „Rečje o zemlji koja nije ni pod kakvim sankcijama međunarodne zajednice, tako da realizacija ugovorenog izvoza u tu državu ni na koji način na bi naškodila Srbiji i njenom ugledu u svetu“, smatra Ilić.

Podsetimo da je naš list o problemu izdavanja izvoznih dozvola Zastavi Oružju nedavno objavio tekst pod naslovom „Država sprečava izvoz oružja vredan više od 30 miliona dolara“. Navode sagovornike Danasa u tom tekstu demantovalo je, podsetimo, između ostalih, i poslovodstvo Zastave Oružja, čiji Sindikat upozorava predsednika Srbije da će, ukoliko država ne izda izvozne dozvole za realizaciju posla vrednog 37 miliona dolara, najozbiljnije biti ugrožena egzistencija 10.000 Kragujevčana, odnosno oko 2.500 oružara i članova njihovih porodica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari