Vanredno stanje i ograničenje kretanja posle 17 časova utiče na sve, a izuzetak nisu ni poljoprivrednici kojima se radovi na njivi zahuktavaju početkom proleća.
Svi sa kojima smo razgovarali kažu da moraju da rade jer od toga žive, i dok jedni traktorom i bez druge pomoći mogu da završe bar deo posla, drugima kojima posao zavisi i od pomoći sa strane jer sve ne mogu da postignu sami, ova situacija još teže pada.
Jovicu Jakšića zatekli smo na njivi kako seje suncokret.
„Sam sam u traktoru, tako da sam u nekoj vrsti samoizolacije“, kaže ovaj poljoprivrednik iz Bavaništa. Vanredno stanje na poljoprivrednike utiče dosta, a dešava se, kako kaže, da ne mogu sve da završe do 17 časova, u koliko bar za sada počinje policijski čas, odnosno zabrana kretanja.
„Postoji neki sistem sa izdavanjem dozvola, ali je to sve sada prebukirano, tako da postoji interni dogovor između ministarstava da nam policija toleriše, odnosno pušta nas da odemo do kuće ako nismo stigli do 17 časova da se traktorima vratimo sa njive“, ističe Jakšić.
Iako ne postoji zvaničan papir o tome, za sada poljoprivrednici iz njegovog kraja nemaju većih problema. Jakšić napominje da su trenutno radovi oko setve počeli i da to ljudi uglavnom sami rade, tako da nema velikih okupljanja.
„Mogao bi da bude problem ako potraje jer za sada nema branja, kada je ljudima neophodno još radne snage. Taj problem verovatno već sada imaju oni koji uzgajaju povrće i voće, u plastenicima ili staklenicima naročito“, napominje Jovica Jakšić.
Porodica Mihok iz vojvođanskog sela Vrbica živi od proizvodnje belog prolećnog luka, kog su prošle godine zasadili na površini od jednog hektara. Mikloš Mihak za Danas kaže da zajedno sa ocem trenutno radi na njivi i da zbog vanrednog stanja ne mogu da računaju na drugu pomoć.
„Remeti nas sve ovo, za sada otac i ja radimo sami i ne dovodimo pomoć, kako bi bilo u normalnim uslovima. Tek sledi pleva njiva od korova, tako da ćemo sve to morati sami“, kaže Mihok.
Dozvole za rad posle 17 časova nemaju, niti znaju da neko u selu ima, još ne znaju ni kako da dođu do njih, tako da sav svoj posao završavaju do pet sati popodne.
Bio salaš Idei kod Temerina proizvodi organsko povrće i voće, a za svoj rad i kvalitet proizvoda sa njihovog salaša prethodnih godina dobijali su i nagrade. Trenutno se, kako kaže Tatjana Idei, snalaze, ali i napominje da imaju velikih problema.
„Teško je, jer nam se sve svelo da radimo samo mi, porodično, a posla ima dosta. Niko od naših radnika ne može da dođe i pomogne jer uglavnom imaju više od 65 godina i iz okolnih su sela“, ističe Tatjana Idei za Danas.
I prodavnicu koju su otvorili pre tri i po meseca morali su nedavno da zatvore.
„Sada razmišljamo kako da prevaziđemo krizu, kako da prodamo ono što proizvedemo, a da izbegnemo kontakt. Prodavnicu smo zatvorili da ljudi ne bi dolazili, to nam je bio preveliki rizik. Razmišljamo da od sledeće nedelje pređemo isključivo na dostavu, tako što će kupci dolaziti do imanja da preuzmu povrće“, napominje Idei. Posla, kako kaže ima dosta, oni uspevaju da nešto urade sami, a u poslednje vreme pomažu im i deca koja trenutno prave rasade.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.