Dr Milić o inicijativi za sazivanje sednice Skupštine grada zbog izveštaja DRI: Ovako ozbiljne teme ne mogu se predlagati na ovaj način 1Opozicija u Skupštini grada Niša: Foto: Z. Miladinović/Danas

Opozicija u Nišu je jedinstvena u oceni da Skupština grada treba da razmatra „negativni“ izveštaj Državne revizorske institucije o načinu trošenja budžeta za prošlu godinu, ali uprkos tome identični zahtev opozicione odbornice Tamare Milenković Kerković verovatno neće podržati dovoljan broj njenih kolega.

U Grupi građana „Dr Dragan Milić“, najbrojnijoj opozicionoj listi u gradskoj skupštini, kažu da neće dati podršku ovakvim, pojedinačnim „iskakanjima“ jer je neophodan zajednički nastup, što znači da Milenković Kerković neće uspeti da obezbedi potpise najmanje 21 odbornika, koliko je neophodno za sazivanje sednice Skupštine.

Statut grada Niša, naime, predviđa da je predsednik Skupštine dužan da sazove sednicu kad to u pisanoj formi zatraži najmanje jedna trećina odbornika, a da sednica mora da bude održana najkasnije u roku od 15 dana od podnošenja zahteva.

Skupština grada broji 61 odbornika.

Prema odluci Gradske izborne komisije, četiri liste koje su u kampanji na junskim lokalnim izborima nastupale kao opozicija imaju 30 odborničkih mandata, od kojih GG „Dr Dragan Milić“ 16, „Biramo Niš“ deset, a “Kreni- Promeni- I ja sam Niš” i “Ujedinjeni- Nada za Niš” po dva mandata.

GIK je ustanovila da je koalicija oko Srpske napredne stranke takođe osvojila 30, a Ruska stranka jedan mandat, zahvaljujući kojem su naprednjaci obezbedili tesnu skupštinsku većinu i formirali lokalnu vlast.

Dr Milić o inicijativi za sazivanje sednice Skupštine grada zbog izveštaja DRI: Ovako ozbiljne teme ne mogu se predlagati na ovaj način 2
Tamara Milenković Kerković: Foto Media i reform centar

Milenković Kerković, gradska odbornica opozicione „Biramo Niš“, juče je obavestila sve odbornike Skupštine grada da podnosi inicijativu za sazivanje sednice povodom negativnog mišljenja DRI u izveštaju o završnom gradskom budžetu, u kojem je konstatovan čitav niz kršenja zakona i drugih propisa.

Ona je pozvala odbornike koji se slažu sa takvim zahtevom da joj odgovore, kako bi dogovorili njegovo potpisivanje i predaju predsedniku Skupštine grada Igoru Novakoviću.

Izveštaj DRI kojim je izvršena kontrola završnog računa budžeta Grada Niša za 2023. godinu predstavlja svojevrsnu optužnicu protiv SNS vlasti koja je 12 godina u kontinuitetu, a posebno poslednje četiri godine, javni novac trošila rasipnički, koruptivno i protivzakonito, a imovinom Grada Niša upravljala kao ‘Alaj- begovom slamom’. Ovaj izveštaj pokazuje toliki nivo skandaloznih primera zloupotreba da očekujem da niško tužilaštvo i policija hitno otpočnu postupak protiv odgovornih, posebno protiv bivše gradonačelnice Dragane Sotirovski, koja je Gradom upravljala tokom poslednje četiri godine“, obrazložila je Milenković Kerković svoju inicijativu.

Ona je podsetila da je ovaj izveštaj posebno osvetlio „nebrigu za gradsku imovinu, kako finansijsku tako i nefinansijsku, za gradske stanove i poslovni prostor, za koji gradske uprave nemaju ni tačan broj objekata, a od kojih su mnogi bez naknade davani miljenicima vlasti“.

Apostrofirala je navode u izveštaju da je gradonačelnica trošila gradsku reprezentaciju „kao da je njena“, i to preko platne službene kartice u Poštanskoj štedionici, u kojoj je Grad otvorio tekući račun za ovu namenu.

„Ispumpavanje miliona, pa i milijardi dinara iz gradskog budžeta putem lažiranih vanrednih situacija za redovne poslove održavanja gradske infrastrukture, kako bi se izbegle javne nabavke, posebna su specijalnost gospođe Sotirovski, na čijoj bi joj kreativnosti pozavideli i pripadnici sicilijanske mafije“, ocenila je ona.

Dodala je da bi građanima Niša, kada bi pročitali svih 313 strana izveštaja DRI, bilo jasno da je „feudalcima“ iz SNS Niš dat u feud, uz jasne garancije da su „izuzeti od primene zakona i da za krađu narodnih para neće odgovarati“, zbog čega između ostalog SNS „ne sme da dozvoli da izgubi vlast u gradu“.

Dr Milić o inicijativi za sazivanje sednice Skupštine grada zbog izveštaja DRI: Ovako ozbiljne teme ne mogu se predlagati na ovaj način 3
Dragan Milić: Foto BETAPHOTO/Biljana Ljubisavljević

Dr Dragan Milić, šef istoimene odborničke grupe u Skupštini grada, kaže da će izveštaj DRI „svakako biti tema rasprave na Skupštini, gde će tražiti odgovornost za nenamensko trošenje budžetskog novca, ali tek nakon dogovora i koordinacije nastupa sa celokupnom niškom opozicijom“.

„Naša Grupa građana već priprema predlog koji smo trebali da usaglasimo sa ’Biramo Niš’, i to ne samo oko ove teme. Pojedinačne ad hok inicijative odbornika nećemo podržati, kako ovu, tako ni bilo koju sledeću. Politički egzibicionizam bez koordinacije cele opozicije naša Grupa građana neće podržati. Ovako ozbiljne teme ne mogu se predlagati na ovaj način i bez koordinacije“, kaže dr Milić za Danas.

Miodrag Stanković, nosilac liste „Ujedinjeni- Nada za Niš“ i gradski odbornik, dodaje da „ne postoji nikakav problem da se podrži jedna ovakva inicijativa“, ali naglašava da će bez obzira na njeno usvajanje ili neusvajanje, o izveštaju DRI „morati da se govori na prvoj narednoj sednici Skupštine grada“.

Dr Milić o inicijativi za sazivanje sednice Skupštine grada zbog izveštaja DRI: Ovako ozbiljne teme ne mogu se predlagati na ovaj način 4
Miodrag Stanković: Foto Ujedinjeni- Nada za Niš

„Zakonska je obaveza da se Izveštaj DRI nađe u materijalu za sledeću sednicu Skupštine grada, na kojoj će morati da se razmatra i Završni račun budžeta grada Niša za 2023. godinu. S ozirom da se sa usvajanjem ovog Završnog računa kasni, uz zahtev za vanrednu sednicu Skupštine grada Niša na kojoj bi se razmatrao Izveštaj DRI, morala bi da ide i tačka ’Donošenje Odluke o završnom računu o budžetu Grada Niša za 2023. godinu’“, objašnjava on za naš medij.

U niškoj Kreni- promeni za Danas kratko kažu da će podržati inicijativu odbornice Milenković Kerković.

Početna zadrška, međutim, postoji i u njenoj odborničkoj grupi, „Biramo Niš“.

Dr Milić o inicijativi za sazivanje sednice Skupštine grada zbog izveštaja DRI: Ovako ozbiljne teme ne mogu se predlagati na ovaj način 5
Đorđe Stanković: Foto Media i reform centar

„Ta sednica Skupštine grada je više nego neophodna, ali o tome moramo da se dogovorimo pre svega u odborničkoj grupi, a onda i sa ostalim predstavnicima u Skupštini. Tako, o tome ćemo pričati narednih dana“, kaže za naš medij Đorđe Stanković, šef odborničke grupe „Biramo Niš“ u Skupštini grada, narodni poslanik i funkcioner Narodnog pokreta Srbije.

Grad Niš, inače, ima rok od 90 dana da „ispravi otkrivene nepravilnosti“ koje su navedene u izveštaju, izuzev ukoliko nije reč o nepravilnostima drugog i trećeg prioriteta, kada se rok produžava na godinu, odnosno tri godine.

Izveštaj DRI je objavljen sredinom prošle sedmice.

Ukoliko Grad u propisanom roku ne bude otklonio značajne nepravilnosti, smatraće se da postoji teži oblik kršenja obaveze dobrog poslovanja.

Prema Zakonu o Državnoj revizorskoj instituciji, u slučaju teškog kršenja obaveze dobrog poslovanja ovaj državni organ o tome obaveštava Skupštinu.

U takvom slučaju, DRI može da uputi i poziv za razrešenje odgovornog lica i da o tome obavesti javnost.

DRI, takođe, može podneti krivične prijave, prijave za privredni pretup i prekršajne prijave protiv odgovornih funkcionera i službenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari