Dragana Đorđević o studiji Rio Tinta: Manipulacija na 2.000 strana 1Foto: Z. S. M.

Naučna savetnica Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Đorđević ocenila je danas da je preliminarni nacrt studije o uticaju projekta „Jadar“ na životnu sredinu, koju je objavila kompanija „Rio Tinto“, – „manipulacija na 2.000 strana“.

Ta rudarska kompanija tvrdi da projekat „Jadar“ može da se realizuje bezbedno, uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine, dok Đorđević za list Nova navodi da je situacija u praksi „potpuno drugačija“.

„Prvi problem je što ta studija nije integralna, već daje analizu na različite segmente, posebno za sam rudnik, potom za obradu ruda, za odlaganje otpada… A najvažnije, nema ekoloških standarda tamo gde se planira odlaganje otrovnih jalovina između korita bujičnih reka“, dodala je ona.

To, prema njenim rečima, znači da će svaka, i najmanja poplava, te otrove da „spušta“ dalje niz tok reka.

Đorđević je dodala i da je problem za okolinu to što postoje toksične rudne vode bogate borom, arsenom, litijumom i kadmijumom, iz okruženja rudne glave, odnosno stene, koje su pod zemljom, a koje bi izlazile na površinu prilikom rudarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari