Ministar poljoprivrede Saša Dragin juče je u Novom Sadu održao sastanak sa vodećim uljarima i poljoprivrednim proizvođačima povodom mera koje bi trebalo preduzeti kako bi se pomoglo zemljoradnicima.

Međutim, čini se da je tom prilikom (ne)namernom greškom na „svoje mesto“ postavio sve najveće srpske, ali i strane tajkune, barem ako je suditi prema saopštenju koje je njegovo ministarstvo posle sastanka poslalo medijima. Pod upečatljivim naslovom „Ministar Dragin održao lekciju tajkunima“ saopšteno je kako je ministar od predstavnika poljoprivrednog sektora „zatražio da plate najveću moguću cenu za uljarice“, ali da istovremeno „cenu proizvoda usklade sa ekonomskim mogućnostima građana“.

Ipak, saopštenje je bilo kratkog daha, pošto je iz Draginovog kabineta uz veliku žurbu stigla ispravljena verzija sa sasvim drugačijim naslovom: „Ministar Dragin održao sastanak sa prerađivačima ulja i predstavnicima udruženja poljoprivrednika“ i sa korenito izmenjenim sadržajem u kojem ministar umesto kritike, hvali odnos zemljoradnika i prerađivača kao „brak“ koji bi trebalo da funkcioniše skladno. Nije više bilo pomena tajkuna i davanja lekcija. Čak je i zahtev za visokim otkupnim cenama uljarica i niskim prodajnim cenama ulja, u novom tekstu dobio formu zahteva da prerađivači pri otkupu plaćaju cene jednake onima na svetskom tržištu, dok je deo o niskim konačnim cenama ulja izbačen.

Sastanku su prisustvovali predstavnici većine glavnih poljoprivrednih prerađivača i otkupljivača, od Inveja čiji vlasnik Predrag Ranković Peconi, koji drži uljare Vital i Sunce, zatim Dijamanta u posedu Ivice Todorića iz Hrvatske, pa Ist pointa Zorana Drakulića, MK komerca Miodraga Kostića, Danubiusa u vlasništvu Miroslava Miškovića i drugih. Kada smo njihove predstavnike pozvali za komentar odmah nakon pristizanja prvog saopštenja, bili su više nego iznenađeni i zatečeni saopštenjem i imali su dosta toga da kažu po pitanju jučerašnjeg sastanka. Međutim, svi redom odustali su od komentarisanja kada je Ministarstvo rapidno povuklo sporni tekst i zamenilo ga umivenom verzijom.

Zanimljivo je da je Ministarstvo odmah po slanju prvog teksta, medije zamolilo da sačekaju sa objavljivanjem, uz izvinjenje i konstataciju da je „greškom poslato pogrešno saopštenje“. Ostalo je da se nagađa da li je prvo saopštenje poslato bez odobrenja ministra jer takve informacije juče nije bilo ili je možda veličina greške prepoznata tek posle poziva nekog od „učenika“ nezadovoljnih ocenom.

Inače, na sastanku je utvrđeno da država izdvaja premalo za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, a prema rečima pomoćnika predsednika MK grupe Jaroslava Stupavskog, „svi prisutni su se složili da državni budžet namenjen agraru od 2,2 odsto mora biti veći i iznositi između pet i šest procenata kako bi se još više podstakla poljoprivredna proizvodnja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari