Drakulić: Vlada u poslednjem trenutku usvojila odluku o produžetku zabrane uvoza peleta, cena 40 odsto niža nego prošle sezone 1foto FoNet Milica Vučković

Vlada Srbije je u poslednjem trenutku, ipak, usvojila odluku o produžetku zabrane uvoza peleta i to su dobre vesti za domaće proizvođače, ali i za kupce jer je cena 40 odsto manja nego prošle sezone, izjavio je jedan o najvećih proizvođača ovog ogrevnog materijala Zoran Drakulić u Srbiji.

On je nedavno upozorio da vreme za produžetak uredbe curi i da je Vlada Srbije pod velikim pritiskom iz Evrope da omogući uvoz peleta, što bi, prema njegovom mišljenju uništilo domaću proizvodnju i ugrozilo 20.000 radnih mesta.

„Nadamo se da ćemo barem nešto uspeti da prodamo Ove godine jedno 60 posto proizvođača nije ni radilo, a ovi što su radili radili su 30 posto. I proizvođeči i Srbija Šume, koje nemaju kome da prodaju drvo, svi smo u katastrofi“, rekao je Drakulić za FoNet.

Apelovao je da država obezbedi subvencije proizvođačima peleta „da se održe“.

„Gas se stavlja u prvi prioritet, što mi ne razumemo, jer gasa neće biti više za nekih 7-8 godina, to je gotova priča“, ocenio je Drakulić.

On je dodao da je „potrošačima super“, jer imaju 40 posto nižu cenu nego prošle godine i istakao da je pelet jedan od najpovoljnijih energenata koji postoji.

„Ima i onih koji su čak za 45 odsto spustili cenu, jer su morali da prodaju sve i zatvore proizvodnju. Mi danas pelet prodajemo ispod njegove prave cene“, rekao je Drakulić, navodeći da pelet ove godine košta između 160 i 180 evra po toni, plus 10 posto PDV-a.

On je podsetio da je cena peleta, zbog nestašice, pre dve sezone išla do 290 evra po toni, plus PDV.

Vlada Srbije u aprilu ove godine odlučila je da privremeno zabrani uvoz peleta, na inicijativu Ministarstva energetike. Odluka je stupila na snagu 13. aprila sa periodom važenja od 90 dana, a u julu je ponovo produžena „zbog poremećaja“ na tržištu. Vlada se na sednici 10. oktobra odlučila za novi produžetak od 90 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari