DRI: Nepravilnosti u finansijskim izveštajima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju za 2023. godinu 1

Državna revizorska institucija (DRI) otkrila je niz neparavilnosti u finansijskim izveštajima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju za 2023. godinu, saopštila je DRI.

U Bilansu stanja na dan 31. decembar 2023. godine, DRI je otkrila da je iskazano stanje potraživanja od drugih organa i organizacija manje za 24,3 miliona dinara.

U Izveštajima o izvršenju budžeta od 1. januara do 31. decembra 2023. godine su nepotpuno i netačno iskazani podaci o izvršenim rashodima, za najmanje 980.000 dinara, jer deo rashoda nije pravilno planiran, izvršen i evidentiran prema odgovarajućoj ekonomskoj klasifikaciji.

Ministarstvo, kako navodi DRI, nije uspostavilo internu reviziju, nije usvojilo Strategiju upravljanja rizikom, nije donelo interni opšti akt kojim bi definisalo organizaciju računovodstvenog sistema, nije sprovelo popis imovine i obaveza u skladu sa propisima i nije u propisanom roku izvestilo ministra finansija o adekvantosti i funkcionisanju uspostavljenog sistema finansijskog upravljanja i kontrole i o funkcionisanju sistema interne revizije.

Državni revizori su Ministarstvu dali 19 preporuka.

U delu pod nazivom „Efekti saradnje“ navodi se da su odgovorna lica Ministarstva preduzela mere za otklanjanje otkrivene nepravilnosti i u 2024. godini su obračunala i isplatila otpremninu za odlazak u penziju u skladu sa Uredbom o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari