DRI pozitivno ocenila finansijske izveštaje Ministarstva finansija 1Foto: Aleksandar Roknic

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je danas da su finansijski izveštaji Ministarstva finansija za 2023. godinu u skladu sa primenjivim okvirom finansijskog izveštavanja, pa je dato pozitivno mišljenje.

U izveštaju DRI navodi da je deo iskazanih rashoda na ime novčanih kazni i penala po rešenju sudova i sudskih tela po osnovu sudskih presuda ili drugih akata izvršen prinudnom naplatom iz sredstava obezbeđenih u okviru razdela Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija u navedenim slučajevima nije upoznato sa sudskim sporovima, odnosno nije upoznato sa predmetom, vrednošću i postupkom koji se vodi pred određenim sudom.

Dokumentacija o prinudnoj naplati dostavlja se direktno Narodnoj banci Srbije, odnosno organizacionoj jedinici koja sprovodi prinudnu naplatu, a ne Ministarstvu finansija, što otežava planiranje i evidentiranje navedenih rashoda, kao i izveštavanje o vrednosti izgubljenih sporova.

Insitutcija je zato ukazala na potrebu za uređenjem načina i postupka dostavljanja dokumentacije Ministarstvu finansija u postupcima prinudne naplate po presudama ili aktima iz postupaka pred sudom u kojima nije precizno određen organ državne uprave kao tužena strana ili kao tužilac, odnosno u kojima je navedena samo Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari