DRI: Direkcija za robne rezerve postupala mimo ugovora u vrednosti 184 miliona dinara 1Shutterstock/RGtimeline

Republička direkcija za robne rezerve nije izvršavala ugovore sa poljoprivrednim gazdinstvima u skladu sa ugovorenim uslovima, niti su u skladu sa propisima izvršavani rashodi za zaposlene u 2023. godine, navodi se u danas objavljenom izveštaju Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji pravilnosti poslovanja direkcije.

U izveštaju DRI se navodi da je Direkcija sa skladištarima zaključila ugovore o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovne stoke u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima i Zakonom o veterinarstvu.

Realizacija ugovora o skladištenju, čuvanju i zanavljanju tovne stoke sa skladištarima nije sprovedena u skladu sa zaključenim ugovorima, jer je kod 52 ugovora ukupne vrednosti 184,16 miliona dinara utvrđeno postupanje koje nije u skladu sa ugovornim odredbama.

Donošena rešenja o pravima i dužnostima državnih službenika nisu u svemu u skladu sa Zakonom o opštem upravnom postupku.

Direkcija je obračunala i isplatila osnovnu platu, dodatke na platu i naknade plate za dvoje zaposlenih u iznosu od 2,9 miliona dinara, a da za njih ne poseduje dnevne evidencije o ostvarenim časovima rada, u skladu sa propisima.

Zbog pogrešno određenog koeficijenta radnog mesta, Direkcija je rashode za zaposlene više obračunala i isplatila u iznosu od 975.000 dinara za 11 službenika, dok je jednom državnom službeniku manje obračunala i isplatila iznos od 108.000 dinara.

U 2023. godini, Direkcija je isplatila dodatak za rad duži od punog radnog vremena, prekovremeni rad, u iznosu od 10,21 miliona dinara, bez dokaza da je i ostvaren.

Direkcija je tokom 2023. godine zaposlila deset osoba na neodređeno vreme, ali nije pribavljala
saglasnost nadležne komisije tokom 2023. godine, za angažovanje na određeno vreme iznad dozvoljenog broja, što nije u skladu sa ovim zakonom i podzakonskim aktom, navodi DRI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari