Vlada Srbije juče je usvojila paket od deset predloga ekonomskih zakona, koji će u sredu biti predati Skupštini Srbije na usvajanje, izjavio je juče ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić. Izvinjavajući se zbog toga što je konferencija za novinare kasnila sat i 15 minuta, jer se „na Vladi 45 minuta raspravljalo o skandaloznoj presudi Haškog tribunala (o oslobađanju Ante Gotovine)“, pa je to bila najduža sednica od kada je Vlada formirana, Dinkić je kao najznačajniji istakao „revolucionarni zakon o ograničavanju rokova plaćanja“.


Njime će od 31. marta 2013. sve državne institucije svoje obaveze morati da izmiruju u roku od 45 dana, a sve privatne firme u roku od 60 dana. Osim zatezne kamate, predviđene su i lične kazne za kršenje rokova za odgovorna lica u firmama i državne rukovodioce, „od direktora i predsednika opštine do ministra“, u rasponu od 5.000 do 150.000 dinara. Sve državne institucije će morati da Upravi za trezor daju sve podatke čim preuzmu neku obavezu i čim je izmire, pa ako je ne plate u roku od 30 dana, „paliće se crvena lampica“ i ta institucija neće moći da preuzima niti isplaćuje ni jednu drugu obavezu dok ne izmiri tu.

Drugi zakon tiče se otpisa kamata na poreski dug. Prema njemu, firme koje uplate glavnicu svog duga dobiće automatski otpis svih kamata. Ko ne može odmah da plati, moći će da plati osnovicu na rate: mala i srednja preduzeća na dve godine, a velika na godinu dana. Kada isplate taj dug, otpisaće im se kamate. Za taj program će se kvalifikovati svi koji do januara isplate svoje poreske dugove za novembar i decembar, ali ako u toku kasnije otplate glavnice i jedan mesec propuste da plate ratu, automatski će im se aktivirati kompletan dug sa sve dospelim kamatama.

– Ukupno stanje poreskih dugova je 967 milijardi dinara, od čega 347 milijardi čini glavnica, a ostatak kamate. Od toga 483 milijarde čine dugovi aktivnih preduzeća, pri čemu je glavnica 180 milijardi. Ostali dugovi su nenaplativi. Ako bi u 2013. samo 10 odsto bilo naplaćeno po ovom programu, to je 18 milijardi dinara, što je značajno – rekao je Dinkić, dodavši da će po usvajanju zakona svi računi blokirani zbog poreskih dugova biti odblokirani.

Usvojene su i izmene zakona o deviznom poslovanju, kojima se omogućavaju i plaćanja preko interneta mimo banaka, što otvara put za dolazak Pejpala. I dalje ostaje zabrana da građani Srbije imaju račune u bankama u inostranstvu.

Zakonom o autorskim pravima, ukida se plaćanje muzičkog dinara za sve zanatlije, koje ne moraju da imaju fiskalne kase. Naknada se smanjuje za ugostiteljske objekte i zavisiće od njihove veličine i grada u kojem se nalaze. Svi emiteri će od 2014. morati da poseduju elektronske košuljice, a autori će preko posebnog softvera moći da provere ko je i koliko emitovao njihov materijal i prema tome će dobijati naknadu.

Usvojen je i set zakona iz zdravstva kojim se bolnicama zabranjuje da same kupuju lekove i opremu, već se nabavka centralizuje. Država preuzima postojećih 13 milijardi dinara duga bolnica prema veledrogerijama. Republički fond za zdravstveno osiguranje se obavezuje da vreme plaćanja lekova izdatih na recept apotekama smanji sa 250 dana na 150 u 2013., 120 u 2014. i 90 u 2015. godini.

Dinkić je rekao da su kašnjenja u plaćanjima veledrogerijama nastala zato što je novac za lekove korišćen za plaćanje viška medicinskog osoblja. Takvih je prema republičkom kriterijumu 14.000. Od sada će lokalne samouprave imati pravo da zadrže te ljude, ali će morati same da ih plaćaju, ali će im ostajati i sopstveni prihodi bolnica, koje će moći da koriste za to.

Usvojeni su i predlog zakona o akcizama i o Fondu za razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari