Predstavnici sindikalnih organizacije vojnih fabrika (Zastava Oružje, Sloboda, Krušik, Prvi partizan, Milan Blagojević, Prva iskra), koje čine grupaciju Odbrambene industrije Srbije, juče su se u načelu dogovorili sa generalnim direktorom firme Jugoimport SDPR Stevanom Nikčevićem da država u dogledno vreme servisira sopstvene dugove prema tim firmama, u ukupnom iznosu od 131,4 miliona dolara.

Predstavnici sindikalnih organizacije vojnih fabrika (Zastava Oružje, Sloboda, Krušik, Prvi partizan, Milan Blagojević, Prva iskra), koje čine grupaciju Odbrambene industrije Srbije, juče su se u načelu dogovorili sa generalnim direktorom firme Jugoimport SDPR Stevanom Nikčevićem da država u dogledno vreme servisira sopstvene dugove prema tim firmama, u ukupnom iznosu od 131,4 miliona dolara. Reč je o potraživanjima fabrika vojne industrije za naoružanje i vojnu opremu izvezenu mahom u nesvrstane zemlje i zemlje trećeg sveta (Etiopija, Mozambik, Kuba, Sudan, Irak i druge), pri čemui je država bila posrednik i garant tih poslovnih aranžmana. Zastavi Oružju država po tom osnovu duguje oko 52,6 miliona dolara, Slobodi oko 42, Krušiku 23, Prvom partizanu 8,6 miliona dolara…
Na jučerašnjem sastanku u Beogradu, sindikalci domaćih vojnih fabrika i poslovodstvo izvozne firme Jugoimport SDPR usaglasili su se, saznaje Danas, da je neophodno da država preuzme dugove prema tim firmama. Nakon preuzimanja dugova, država će se obavezati da u roku, koji će naknadno biti utvrđen, isplati potraživanja vojnim fabrikama, i to sredstvima iz Fonda za odbrambenu industriju ili iz Nacionalnog investicionog plana. Poslovodstvo Jugoimporta SDPR podržalo je incijativu o formiranju jedinstvenog preduzeća odbrambene industrije Srbije, u okviru kojeg bi, pored šest najznačajnijih domaćih vojnih fabrika, poslovala i ta firma za promet robe posebne namene. Formiranjem jedinstvenog preduzeća odbrambene industrije Srbije, uredila bi se oblast proizvodnje i plasmana naoružanja i vojne opreme. A da je to i te kako neophodno svedoči podatak da se u Srbiji plasmanom naoružanja i vojne opreme bavi čak 107 firmi koje, neretko, sumnjivim poslovnim aranžmanima po svetu nanose veliku štetu i proizvođačima i državi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari