Razmatrajući stanje u tri velika javna preduzeća Telekom, Elektroprivreda Srbije i Srbijagas, na sastanku državnog vrha Srbije, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da jedino Srbijagas ima velike probleme i zatražio da se ti problemi hitno reše.


– Ja sam od direktora Srbijagasa tražio da pred svima nama izloži kako misli da firma posluje, a da država više ne pomaže u davanju kredita za likvidnost, jer je nagomilani dug za koji država garantuje već dostigao 750 miliona evra – kazao je Dinkić za televiziju B92.

Prema rečima ministra finansija direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je dao elemente plana za rešavanje ovih problema. „Očekujemo da ga razradi, dostavi i da Srbijagas postane samoodrživa kompanija, bez pomoći države, osim za kapitalne investicije“, istakao je Dinkić.

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da je na sastanku državnog vrha bilo reči o sredstvima koje treba obezbediti za gas koji je u Srbiji ispod tržišne cene i da on smatra da dug treba da plate potrošači.

– Nije nepoznato da je namera Vlade Srbije i Ministarstva finansija da uvedu finansijsku disciplinu. Mi nemamo problem da uvezemo gas, već je problem ko će taj gas plaćati s obzirom da je cena u Srbiji ispod tržišne – rekao je Bajatović novinarima u Skupštini Srbije. Bez poskupljenja gasa, Srbijagas će imati gubitke i u prvom kvartalu naredne godine, rekao je Bajatović i dodao da prema njegovom mišljenju dug treba da plaćaju potrošači a ne budžet. Po njegovim rečima, cena gasa je 12 dinara manja od tržišne zbog čega će Srbijagas u poslednjem kvartalu ove godine imati 70 miliona evra gubitka. On je najavio sastanak sa Agencijom za energetiku o tome kako obezbediti da gas koji se uvozi bude i plaćen.

Ekonomista Milan R. Kovačević, ističe da nema nikakve logike da država novcem poreskih obveznika izdržava Srbijagas, odnosno da bude garant tom preduzeću za dobijanje kredita.

– Osnovno pitanje na koje treba dati odgovor je to, zbog čega je Srbijagasu dozvoljeno da kupuje preduzeća a neka od njih i da prodaje. Takođe, treba utvrditi ko je namenio takvu ulogu Srbijagasu i utvrditi eventualnu krivicu odgovornih za stanje u koje je dovedeno preduzeće, odnosno za nagomilane dugove. Osim toga, nije dovoljno što je država došla do zaključka da je potpuno kontraproduktivno da Srbijagasu i dalje bude garant za dobijanje kredita za pokrivanje gubitaka. Potrebno je da država obelodani jasan plan za rešavanje problema u kojima se preduzeće nalazi. Dakle, treba napraviti pravu strategiju šta uraditi sa Srbijagasom da više ne bude gubitaš. Taj zadatak je na državi – ističe naš sagovornik.

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije smatra da je država glavni krivac za probleme u kojima se nalazi Srbijagas.

– Reč je o državnom preduzeću koje ima veliki broj dužnika. Ako država sugeriše Srbijagasu da neko od dužnika ne bi trebalo da plati iz određenog razloga to se onda i desi. Srbijagas ne dobije potrebna sredstva a sa druge strane mora da plati Rusima za kupljeni gas a Mađarima za tranzit. Takvim ponašanjem država tera Srbijagas da uzima kredite kod stranih banaka u Srbiji koji su lihvarski i time se stvaraju gubici preduzeća – naglašava Vuletić.

Prema njegovom mišljenju država bi morala da pomogne Srbijagasu u naplati njegovih potraživanja i na taj način bi stvorila uslove da preduzeće unapredi svoje poslovanje.

– Država veoma dobro zna u čemu je problem kada je reč o Srbijagasu kao što je potpuno evidentno da neophodna sredstva za rad ta kompanija može obezbediti naplatom potraživanja. Sve ostalo, što možemo čuti od pojedinih državnih funkcionera je politički marketing da se pokaže kao da se nešto radi, odnosno da se o nečemu brine. Međutim, ako se Srbijagas ne oslobodi dugovanja, to preduzeće srlja u propast i prodaju za budzašto. A kada bude prodato za male pare onda će se neki političari pitati zašto je postignuta tako mala cena ignorišući činjenicu da ono što je upropašćeno malo vredi – zaključuje Vuletić.

Bajatović negirao da je državni vrh razgovarao o njemu

Dušan Bajatović izjavio je juče da državni vrh u vili „Bokeljka“ nije razgovarao o njemu i tom javnom preduzeću. On je naveo da je tema bila likvidnost i cena gasa. Na pitanje zašto se o likvidnosti i ceni razgovara noću, Bajatović je odgovorio da državni vrh ima puno posla. „Nije se razgovaralo ni o meni, ni o Srbijagasu kao takvom, već o likvidnosti preduzeća i tome kako će se gas plaćati“, kazao je Bajatović. M. R. M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari