Država plaća hektar pola miliona evra za EKSPO, a prodavala ga za manje od 5.000 evra 1foto Miroslav Dragojević Danas

Troškovi za eksproprijaciju zemljišta na kojem će biti izgrađen Nacionalni fudbalski stadion i objekti za međunarodnu izložbu EKSPO Belgrade 2027. iznose oko 12 miliona evra, navodi Državno pravobranilaštvo Srbije za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema dokumentaciji Poreska uprava je procenila vrednost zemljišta u Surčinu na 500.000 evra po hektaru.

Odlukom da se na ovom, nekada poljoprivrednom, zemljištu grade Nacionalni stadion i EKSPO, znatno je uvećana njegova cena.

Iako je najveći deo zemljišta na kome se grade ovi objekti u vlasništvu države, jedan deo pripada i privatnim licima i preduzećima.

Među njima je i AL Dahra, koja je do zemljišta došla kupovinom PKB-a 2018. godine.

Ova arapska kompanija je kupila oko 17.000 hektara PKB-ove zemlje za oko 4.700 evra po hektaru. Sada je imala priliku da jedan manji deo te zemlje proda nazad državi za 100 puta više novca.

„RSE je po Zakonu dobio rešenje Poreske uprave u kojem je utvrđeno da neuređeno građevinsko zemljište u opštini Surčin vredi 6.174 dinara (50 evra) po metru kvadratnom, odnosno oko pola miliona evra za jedan hektar. Poreska uprava je cenu utvrdila bez izlaska na teren, na osnovu cena postignutih 2022. i 2023. godine u tri prodaje nepokretnosti na sličnoj lokaciji.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda Srbije u opštini Surčin tokom 2023. bilo je oko 400 kupoprodaja građevinskog zemljišta. Najjeftinije je plaćeno 18.000 evra, a najskuplje dva miliona evra po hektaru. Srednja vrednost poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Beograda kretala se oko 9.000 evra za hektar“, piše RSE.

Ipak u Al Dahri kažu da nisu prodavali zemlju državi za potrebe projekta EKSPO 2027.

Ipak, kako se navodi u tekstu RSE, uvidom u katastar može se utvrditi da je ova firma do marta meseca bila vlasnik zemljišta obuhvaćenog planovima za izgradnju objekata za izložbu EKSPO.

Sada se na delovima tih parcela kao vlasnik upisala Republika Srbija, ali je istovremeno ostatak poljoprivrednog zemljišta Al Dahre u Surčinu upisan kao vlasništvo kompanije New International Investments 011 doo.

Firma New International investments 011 u vlasništvu je kompanije Serbia Real Estate Holding koja je kao i Al Dahra registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Predsednik nadzornog odbora firme New International Investments 011 je Khedaim Abdulla Saeed Faris Alderei, koji je istu funkciju do aprila 2022. obavljao u Al Dahri.

Odgovor Al Dahre je da „u okviru ove transakcije, koja je isključivo rezultat strateškog sagledavanja efikasnosti korišćenja resursa, prodato je svega četiri odsto zemlje u vlasništvu Al Dahre. Reč je o zemljištu čiji značajan deo zbog svojih karakteristika nije korišćen u poljoprivredne svrhe, niti je adekvatan za dugoročnu poljoprivrednu proizvodnju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari