– Kragujevačka gradska uprava godinama unazad koristila je i plaćala zakup suterena u zgradi „Dom samoupravljača“ u vlasništvu Saveza samostalnih sindikata u Kragujevcu koji je i investirao taj objekat. Međutim, u martu 2014. grad Kragujevac je obavestio SSSK da više neće da plaća zakup tog prostora, jer je to imovina Republike Srbije.

 Sindikalcima je, tom prilikom, predočena i presuda u sporu koji su Republika Srbija i grad Kragujevac vodili protiv jedne političke stranke, SPS-a, koja je takođe imala u vlasništvu prostor u toj zgradi. Tom presudom Osnovnog suda u Kragujevcu oduzeta je imovina tuženoj SPS-a, dok je u popisu prostorija koje se oduzimaju sud greškom, naveo i prostor u suterenu zgrade, koji je u vlasništvu SSSK i Radničkog univerziteta „Crveni barjak“. Ovu presudu, pre saznanja Sindikata da ona i postoji, potvrdio je i kragujevački Apelacioni sud. Sindikalci tvrde „metodom prepisivanja“ i dodaju da je „država radnicima oduzela skoro sve, pretvarajući ih u nužno zlo društva“ i da je „na red došla i radnička imovina“.

– Odmah po saznanju da je sindikalna imovina oduzeta sudskim propustom, obratili smo se predsednicima Osnovnog i Apelacionog suda u Kragujevcu, sa zahtevom da se načinjena greška ispravi. Od obojice predsednika smo, međutim, dobili odgovore, da nismo bili stranka u tom sporu, i da, zato, ne možemo da tražimo izmenu ove presude. Suvoparno i oholo, ali šta je sa pravdom i zdravom logikom – pitaju u sindikatu i predsednicima suda zameraju to što su, umesto izvinjenja ili naloga da se greška ispravi, krivci kazne, a „procenjujući da ne možemo da vas ugrozimo, jer nismo vladajuća politička stranka, šaljete formalan i ponižavajući odgovor“. U saopštenju se ističe i da su sindikalci od Ministarstva pravde, kojem su se, u međuvremenu, obratili dobili odgovor da „nije nadležno da im daje pravne savete“.

Uprkos izostanku pravnog saveta iz Ministarstva pravde, SSSK će, poručeno je juče iz te sindikalne asocijacije, pokrenuti sudski postupak protiv grada Kragujevca, koji je „uzurpirao i koristi radničku imovinu u Domu sindikata“.

– Radnici u Srbiji odavno su zaključili da se država i sudovi neprijateljski odnose prema njima i pravdu sve češće traže pred međunarodnim sudovima. SSSK će uskoro zbog ovoga organizovati protest ispred zgrade u kojoj su smešteni Osnovni, Viši i Apelacioni sud u Kragujevcu, a potom zatražiti pravdu pred međunarodnim pravosudnim institucijama – najavljuju u sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari