Radnicima IMT-a i IMR-a još od marta nisu uplaćeni doprinosi za zdravstveno osiguranje, zbog čega 1.700 zaposlenih ne može da se leči. Krivicu za ovu situaciju snosi država, koja iako direktno upravlja IMT-om, nije učinila ništa da bi radnicima bile overene knjižice. Zaštitnik građana Saša Janković nedavno je upozorio na ovaj slučaj, ocenivši da „država saučestvuje u kršenju prava radnika IMT-a i IMR-a“.

Janković je tada izjavio i da su mu predstavnici sindikata ovih preduzeća rekli da je Republički fond za zdravstveno osiguranje obezbedio nekoliko zdravstvenih knjižica da bi sindikati IMT-a i IMR-a mogli da ih privremeno daju na upotrebu najugroženijim radnicima, ali se to ispostavilo kao netačno. Načelnica matične evidencije RFZO-a Verica Cvetković za Danas je potvrdila da tako nešto nije moguće i da se to nije dogodilo, već da je jedino moguće da je preduzeće za neke radnike pojedinačno uplatio doprinose kako bi oni mogli da se leče, iako njihove kolege nemaju zdravstveno osiguranje.

U sindikatu IMT-a za Danas kažu da se upravo to i dogodilo.

– Preduzeće je uplatilo doprinose za desetak najugroženijih radnika kako bi mogli da idu na zračenje i druge terapije. Ostali radnici nemaju zdravstveno osiguranje. Gotovo sedam meseci mi ne dobijamo zdravstvene knjižice. Znate li samo koliko je ljudi dobilo infarkt, moždani udar, rak i koliko ih je bilo povređeno na radu, a ne mogu da se leče jer nam država ne uplaćuje doprinose i nemamo overene knjižice. Na ulazu u fabriku postoji jedna telefonska govornica. Na njoj se svakog dana zalepi bar pet, šest umrlica naših radnika – kaže Dragoslav Stefanović iz sindikata IMT-a.

Prema njegovim rečima, sindikat se do sada obraćao predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, premijeru Ivici Dačiću, vicepremijeru Aleksandru Vučiću i resornim ministarstvima. „Ama baš niko nam nije odgovorio“.

Sindikalci su od Jankovića tražili da im obezbedi kontakt sa ministarstvima finansija i privrede, koja bi trebalo da reše ovaj problem i, kako kažu, ombudsman radi na tome.

Pitanja u vezi IMT-a Ministarstvu privrede je postavio i Danas, ali nam je odgovoreno da je „ministar Saša Radulović službeno odsutan“ i da ćemo „eventualno odgovore“ moći da dobijemo danas.

U srži problema sa kojim se ovi radnici suočavaju je činjenica da se njihova preduzeća nalaze ili u restrukturiranju ili u stečaju. Naime, nulta tolerancija neplaćanja poreza i drugih nameta, koju je država proglasila pre nekoliko meseci i čija je najupečatljivija „žrtva“ bio vranjski Simpo, za ovakve firme ne važi. IMT i IMR samo su dva preduzeća u velikom broju onih koja su slovom zakona pošteđena plaćanja poreza i doprinosa, zbog toga što su u postupku restrukturiranja, a ceh te regulative ispostavljen je zaposlenima koji niti mogu da se leče niti im se uplaćuje staž.

Prema podacima Poreske uprave, samo IMR duguje celih 1,8 milijardi dinara za porez i doprinose, što ga svrstava na deveto mesto liste najvećih dužnika u Srbiji iz kategorije preduzeća u restrukturiranju.

IMT duguje još više, kada se saberu neplaćeni porezi i doprinosi svih firmi iz ovog sistema. Tako jedno IMT-ovo preduzeće, koje je u stečaju Poreskoj upravi duguje 760 miliona dinara, a drugo – IMT remontni centar u restrukturiranju, treba da plati 248,9 miliona dinara. Još dve firme iz IMT sistema nalaze se u stečaju i ne plaćaju obaveze prema državi i radnicima – jedna duguje 1,12 milijardi, a druga 70,9 miliona dinara. Ukupno, ove četiri IMT firme treba da plate 2,2 milijarde dinara, dok zajedno sa IMR-om, ukupan dug dostiže okruglo četiri milijarde dinara.

Ni dinar od ovog novca ne može biti naplaćen, jer su sve te firme ili u restrukturiranju ili u stečaju, pa je zakonom zabranjeno da tužbama i zaplenama država naplati svoje potraživanje. Umesto toga, svi poreski obveznici Srbije plaćaju penziono i invalidsko osiguranje za te firme, dotirajućI PIO fond iz budžeta, pošto mu nedostaju sredstva jer ovakve kompanije ne poštuju svoje obaveze, a povremeno, kada se Vlada seti, poreski obveznici im plaćaju i zdravstveno osiguranje umesto njihovih poslodavaca.

Zaboravljeni

Prema rečima Verice Cvetković iz RFZO, 1.700 zaposlenih u IMT-u i IMR-u nije zdravstveno osigurano još od juna. „Poslednji put radnicima ovih preduzeća doprinosi su uplaćeni u martu posebnim zaključkom Vlade Srbije i to za period do juna. Od juna, doprinosi nisu plaćani tako da ovi radnici nisu zdravstveno osigurani“, rekla je ona ali nije mogla da precizira zašto Vlada nije uplaćivala doprinose od marta niti kada će to biti urađeno, rekavši samo da će ako bilo ko uplati doprinose radnicima biti overene knjižice.

Politička rešenja

„Pojedini poslodavci krše zakon, dok državni organi koji treba da osiguraju njegovo poštovanje čekaju političko rešenje i volju da ga sprovode“, rekao je ranije Janković ukazujući da državne institucije ne rade posao za koji su plaćene. On je dodao da zbog toga ispaštaju radnici i njihove porodice, a kada im ta prekršena prava budu priznata pred međunarodnim pravnim instancama, štetu će plaćati svi poreski obveznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari