Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić najavio je da će se u ponedeljak nastaviti razgovori sa građevinskom kompanijama i da će prvo biti utvrđen stvarni dug države prema firmama iz te grane.


„Imamo dug – kako građevinari kažu – oko devet milijardi dinara, ali Ministarstvo finansija traži tačno da se donesu papiri ko duguje, koliko duguje i da podaci budu tačni“, rekao je ministar i dodao da kompanije na sastanku iznesu okvirne podatke da, na primer, Ministarstvo saobraćaja duguje milijardu, Ministarstvo za regionalni razvoj dve, Putevi Srbije četiri milijarde, opštine i lokalna uprava dve milijarde. Ali, kako je istakao, Vlada sada traži papire da vidi tačno ko kome duguje. „Ministarstvo koje ja vodim, ne duguje nikom nijedan dinar. Mi smo u avansnoj preplati svima, ali je problem u drugim ministarstvima“, rekao je Ilić.

On je rekao da postoji i veliki dug Vojvodine građevinskim firmama koji indirektno mora da plaća Vlada Srbije. „Oni su davali potvrde lokalnim upravama da na osnovu toga raspišu tender, ali lokalne uprave su sklapale ugovore. I sada izvršioci utuže lokalnu upravu, a indirektno Vlada Srbije mora da plati dug iz Fonda za kapitalni razvoj Vojvodine, da bi odblokirala lokalnu samoupravu. To više neće moći da se događa“, rekao je ministar.

Ilić je dodao i da je završen Nacrt zakona o planiranju i izgradnji i najavio da će jednomesečna javna rasprava o tom dokumentu početi 30. septembra. On je istakao da u tom nacrtu ima samo jedno sporno pitanje, a odnosi na konverziju zemljišta. „Tu postoje dve-tri varijante, ali je odluka ipak politička“ rekao je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari