Navip po svemu sudeći neizbežno ide u bankrot. Nakon što je pre nedelju dana smenjen stečajni upravnik Husein Banjalučkić i na njegovo mesto postavljen Vasilj Vasiljević, radnici nezadovoljni time što tri meseca nisu primili platu počeli su novi štrajk, na šta je novi upravnik imao samo da im poruči da će većina morati da izgubi posao, jer glavni poverioci ne nameravaju da ulože novac u Navip, odnosno da mu oproste dugove kako bi mogao da krene u reorganizaciju, što znači da firmi kao rešenje ostaje jedino bankrot.

Glavni poverioci Navipa su Agrobanka i Marinković komerc iz Banjaluke. Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata Milana Babovića, Marinković potražuje 300 miliona dinara od Navipa i ima plan reorganizacije koji podrazumeva otpuštanje 250 radnika iz zemunskog pogona ove vinarije, a pritom se radi o preduzeću koje po rečima Babovića falsifikuje Navipova vina i to „Crno rojal“, koje se u izvedbi te firme zove „Narodno crno rojal“ i „Karlovački rizling“, koji Marinković naziva isto tako, „iako ga uvozi iz Makedonije“. Marinković umesto naziva Navip, koristi Naval, a kako kažu u zemunskoj vinariji koristi i veoma slična grafička rešenja i ova vina prodaje u BiH. S druge strane, Agrobanka potražuje skoro milijardu dinara od Navipa, a pošto se radi o propaloj banci, njene interese zastupa Agencija za osiguranje depozita. U Odboru poverilaca još su i Poreska uprava, Fond za razvoj, zastupnik zaposlenih i firma Navip Vinea.

S obzirom da plan reorganizacije mogu da podnesu samo poverioci koji drže ili 30 odsto potraživanja ili 30 odsto akcija, glavnu reč o sudbini Navipa ima država, odnosno Agencija za osiguranje depozita. Prema Babovićevim rečima, radnici su u saradnji sa Agencijom napravili „realan plan reorganizacije“, koji je podrazumevao oživljavanje proizvodnje i prodaju vina kupcima u Republici Srpskoj, a koji je sastavljao upravo novi stečajni upravnik Vasilj Vasiljević. Na kraju je direktor Agencije Milorad Džambić odbio da potpiše i preda sudu taj plan reorganizacije, plašeći se hapšenja, rekavši, kako kaže Babović, da je „ranije u Navipu bilo kriminalnih radnji“ te da zato neće da potpiše plan. Vasiljević kaže za Danas da nije on taj koji je pisao plan reorganizacije, već da su ga zamolili da vidi kakvo je stanje i da napravi osnovne računice.

– Mi smo zajednički došli do toga da je moguće pozitivno proizvoditi, ali uz plaćanje mnogo manjih dugova – kaže Vasiljević. Ipak, do toga je „vrlo malo verovatno“ da će doći, jer poverioci, odnosno Agrobanka kao najveći među njima, ima dovoljno velika obezbeđenja svojih potraživanja u vidu hipoteka, tako da joj obnova proizvodnje nije potrebna.

Vasiljević dodaje da bi za pokretanje proizvodnje bila potrebna velika odricanja, bilo u vidu otpisa potraživanja ili njihove konverzije u kapital, za šta poverioci nisu spremni, „a nema plana bez dogovora poverilaca“. Stečajni upravnik na kraju dodaje da pred njega tek treba da stigne jedini zvanični plan reorganizacije koji postoji, koji on još nije video jer je sudija nadležna za slučaj Navipa bila na bolovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari