Država očekuje duplo veće prihode od javnih preduzeća

Budžet za 2017. godinu predviđa nizak decifit i visoke prihode

Ostavite komentar


  1. "Država očekuje duplo veće prihode od javnih preduzeća “Budžet za 2017. godinu trebalo bi da bude usvojen u skupštini do kraja naredne nedelje”, najavio je ministar finansija Dušan Vujović, …"

    … – "Javna preduzeća…"? – To su komunalije, struja, putevi… Naravno: nabićeš građanima tvoje srećne Države – DUPLO VEĆE cene za robu/usluge tih tvojih DRŽAVNIH preduzeća! Stvarno si SVETSKI uspešan ekonomsko-finansijski stručnjak!

  2. Kao ekonomista, ne mislim da je Dušan Vujović loš ili prosečan ekonomista, štaviše, iskusan je, zna šta želi i to o čemu priča je tačno. Ako imate političke garancije, što je njemu najvažnije, teško da ćete promašiti cilj. Uopšte, kada se bavite makroekonomskom politikom, gledate celinu, a Vujović je preneo mehanizme Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, tačnije, ekonometrijske matrice kojima je uverio Predsednika vlade. Ovaj je to prihvatio jer ne želi da promaši zadati cilj, te ima čestu potrebu da svakodnevno obaveštava stručnu, ali i javnost uopšte, nju naročito jer nju ojađuje, o velikom napretku.
    Pojednostavljeno, svojoj porodici ćete umesto letovanja na moru, ponuditi obližnja izletišta. Ženu ćete uveriti da prepravlja već postojeću garderobu, kuvana jela ćete prorediti do jednog, najviše dva nedeljno,a ostalo svesti na alpsku salamu na akciji od 25 rsd, zatim tost od jučerašnjeg hleba uz uveravanje da je dobro za liniju. Mačku i psa ćete izbaciti na ulicu, za njihovo dobro. Odlučićete da svedete kablovske i mobilne apetite na minimum ili ih otkazati na neko vreme, zarad oživljavanja druženja. Za auto ćete reći da je krš i prodati ga kako bi nadomestili rupu oko otplate stambenog kredita ili, još bolje, za prenatrpanu bankarsku karticu kako bi se oslobodili lihvarskih kamata, od po 7 % na mesečnom nivou. Decu ćete uskratiti za preterano skupe patike i još po nešto. I tako iz godine u godinu, u dva petogodišnja plana, bez krečenja i sličnih intervencija osim zamene sijalica.
    Nakon stabilizacije, shvatićete da ste ostali sami. Deca će u međuvremenu otići u inostranstvo, žena će vas možda napustiti jer ste joj udvarajući se, obećavali zvezde s neba, a možda i neće. Napustiće vas i roditelji, prirodno.
    Ipak, stan će biti zauvek vaš, iako pohaban, shvatajući da ste u njega uložili godine i godine straha, očevinu, a pre nje, ženino nasleđe od par njiva. Kola nećete imati, a i šta će vam kada se otplata kredita poklopila s odlaskom u penziju.
    Za to vreme neka braća su bili malo veštija od vas. Jedna se obogatila, a druga poumirala od nepoznate boleštine.
    Seščete, nasućete sebi rakiju i prisetiti se događanja naroda, švedskih sela, ekonomskih, kulturnih i sportskih sankcija, tri četiri rata, najveće hiperinflacije na svetu, redova, druženja i bombardovanja, a sve to za dva petogodišnja plana iz ranijih vremena koja će vas podsetiti na ova dva jer su akteri nekako slični.
    Vujović i Fiskalni savet će obavestiti premijera da je konsolidacija uspela.

  3. @Proce price,
    Vasim komentarom dan ste mi ulepsali. Pogotovu zbog lepe, slavjanoserbske reci "proce".
    E, sada, u merama za stabilizaciju cu navesti i ono – jedenje supe viljuskom i brisanje ruke o ruku posle pranja (da se ne bi kupovali ubrusi) pa dok se koza ne istanji.
    Sto se tice ovoga, opljackace javna preduzeca, samo da bi zadovoljili projekcije MMF-a i Svetske banke, a posle ce se cuditi kako su ta preduzeca ekonomski iskasapljena i prebacivati odgovornost na menadzment. Ponovo ce se za grehove krupnih magova goniti sitni sefovi.

  4. Najvise mi smeta: "Budžet za 2017. godinu predviđa i povećanje plata u javnom sektoru za pet do šest odsto, kao i povećanje penzija za 1,5 odsto." Javne plate nisu zaradene a penzije jesu. Javne plate su u proseku duplo vece od penzija. Posto je i ovako odnos 4 u korist povecanja javnih plata to matematicki na osnovicu koja je duplo manja znaci 8 puta manji iznos ce dobiti penzioneri od cinovnika kojih je oko 33 % vise nego sto drzava moze da podnese! Samo tako nastavite dr.Vujovicu odnosno Vucicu(SNS) i rastacite drzavu i dalje pa cemo dospeti do prosjackog penzionerskog stapa! A i penzioneri doprinose potrosnji?

  5. Ja bi malo o ovome, DUPLO VIŠE, ili DUPLO MANJE: Ako za osnovu uzmemo JEDINICU (znači jedan), duplo više jeste dva. Ali ako kažemo duplo manje, onda je to NULA. Možda se ovo nekome čini kao igra reči, ali razmislite malo. Po meni reći duplo više znači dvostruko više, a umesto duplo manje, treba koristiti reč UPOLA manje.

  6. A od koji to javnih preduzeća ministar očekuje duplo veći profit?Da li od EPSa koje je u haosu posle 4 pokušaja reorganizacije i onog roštiljdžije ili od Pošte koju vodi baba Mira bez radnog iskustva, od Srbija Gasa i Bajazita ili od Puteva,koridora,magistrala Srbije i fascinantnog Drobnjka?
    Jedino što ovi znaju je kraduckanje i podizanje cena,što znači da ćemo sve to mi platiti.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Minja Miletić, TV novinarka

Svaki novi dan počinjem čitanjem dnevnog lista Danas.