Država ponovo otplaćuje kredite umesto Srbijagasa 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

U poslednjem izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) srpski predstavnici u pregovorima sa tim zajmodavcem naveli su da će umesto Srbjagasa, budžet Srbije otplaćivati dva kredita i skladištenje gasa u Mađarskoj, prenela je danas Nova ekonomija.

Razlozi otplate zajmova iz državne kase su „izuzetno visoki troškovi gasa, nabavljenog za mađarsko skladište tokom energetske krize“.

„To je uključuje revalorizaciju gasa u skladištu u Mađarskoj, korišćenjem tržišnih cena od 1. maja 2024. i kompenzaciju Srbijagasa, smanjenjem zaostalih obaveza prema Srbiji za 275 miliona evra“, navedeno je u izveštaju.

Iz budžeta će, kako je navedeno, biti otplaćeno i dva kredita Srbijagasa sa državnom garancijom 2024. (110,5 miliona evra) i 2025. godine (106,3 miliona evra) koji su ugovoreni tokom energetske krize za rešavanje hitnih potreba za likvidnošću u vezi sa velikim razlikama između uvoznih i domaćih cena gasa.

Dodaje se da će, s ozbzirom da se izveštaj najviše bavi poslovanjem državnih preduzeća, za restrukturianje EPS-a biti potrebno „dosta vremena, a reklo bi se i da se situacija u Srbijagasu prolongira“.

Sudeći prema izveštaju MMF-a, EPS je unapredio poslovanje kada su cene povećane za korisnike, tako da će i cena gasa biti na razmatranju.

„S obzirom na značajno smanjenje cena gasa za privredni sektor posle 1. maja, uradićemo analizu da bismo sagledali adekvatnost marže, trenutno postavljene u proseku na pet odsto, koja se nalazi u metodologiji određivanja cena Srbijagasa i procenićemo da li ima mesta za povećanje da bi se prilagodile preko potrebne investicije u narednim godinama“, ističe se u izveštaju.

Vlada Srbije je prestala da subvencioniše cene gasa 1. maja ove godine i kompanija je krenula da formira cene prema tržištu.

Kako tvrde iz srpskih vlasti, planiraju i da razviju sistem koji bi pomogao u zaštiti potrošačkih cena od prekomerne kratkoročne volatilnosti na tržištima gasa „kako bi se održala snažna međunarodna privlačnost Srbije kao investicione destinacije“.

Podsećamo, Vlada Srbije je 2019. godine otpisala celokupan dug javnog preduzeća Srbijagas prema državi u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra.

Kako je Radio slobodna Evropa (RSE) pisao tada, dug Srbijagasa prema državi gomilao se godinama, a skoro 80 odsto tog duga, odnosno 933,8 miliona evra, nastalo je tako što su se aktivirale bankarske garancije, koje je država dala za dugoročne kredite koje je Srbijagas uzimao kod komercijalnih banaka.

Javni dug Srbije na kraju maja iznosio je oko 36,35 milijardi evra, što je 47,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari