Država prestaje da cenom struje čuva socijalni mir

Analitičari tvrde da je poskupljenje struje opomena da će cena biti tržišna

Ostavite komentar


  1. Onda neka sutra ukinu šarene pljačkaške zone. A… neće? A što neće? Pa zbog socijalnog mira. E pa tako kažite

  2. Pocelo je to odmah , nakon srpske 2000.-te…!! Ukidanjem jeftinije dnevne tarife ,u periodu od 13 do 17 sati…Ako se jos ko seca ,ove tarife…

  3. Pozitivno u ovome svemu je da će oni koji ne mogu da plate račun za struju biti isključeni, što ima posledicu da Šizoje više neće iskakati iz TV aparata 24/7. Druga pozitivna posledica je da će se smanjiti nezaposlenost, jer će Šizoje morati da zaposli dobošare u svakom kutku Srbije kako bi propaganda i dalje stizala do glasačkog tela. Sve u svemu, duplo golo.

  4. Svi politicari vole da pricaju da je kod nas sve jeftinije nego u okruzenju, ali u apsolutnim iznosima. Ako vec koristimo neke prosecne vrednosti onda treba uporediti koliko prosecni racun za struju opterecuje prosecne prihode u zemljama okruzenja. Mozemo lako da dobijemo informaciju da je struja jeftinija u, recimo, Austriji nego kod nas, odnosno da prosecni racun Austrijanaca manje opterecuje austrijski prosecni prihod nego sto je to u Srbiji slucaj.

  5. Struja vec i sad kosta preko 9,4 dinara. Evo moj racun 5604 dinara 592 kilovata. To je 9,47. A ko trosi vise struje njemu je jos skuplja.

  6. Kako moze da bude cena niza 125%.Niza 100% znaci da je cena 0 din. Niza 125% – da li eps placa potrosacima 25%cene?

  7. Ostao sam bez teksta pred tako jakim i ubedljivim argumentom da je „struja u Srbiji za 7,2 odsto niža nego u Makedoniji, 18,9 odsto nego u BiH, 24 odsto nego u Albaniji, 35,8 odsto nego u Bugarskoj, 79,97 odsto nego u Hrvatskoj, 85 odsto nego u Rumuniji, 125 odsto nego u Sloveniji“!
    Ma, nemoj mi reći?! Pa to je tako neverovatno dobro i povoljno za nas!
    To mi je toliko milo i toliko sam ponosan na tu činjenicu da bih iz čiste zahvalnosti, da su sada izbori, odmah otrčao da glasam za Vučića. Ali nažalost, izbori su tek iduće godine tako da ću ipak ostati kod kuće. I danas i iduće godine…

  8. Nisam pročitao dalje od naslova, odmah sam se iznervirao. Zar stvarno pisac ovog teksta smatra da treba uvesti „ekonomsku cenu“ struje? Diskutabilno je i koja to cena. U zemlji nereda i haosa, siromaštva vi govorite da treba podići cenu struje do ekonomske. Gde su ekinomske plate? Ovakvi tekstovi su samo za kidanje živaca. EPS služi svim vladajućim krugovima, za bogaćenje, a propast EPSa neće biti zbog cene struje, već da bi se privatizovao i poklonio strancima. Ako niste spremni da izvršite pravu analizu, nemojte ni pisati ovakve tekstove.

  9. Samo da se ne diraju onih 200 direktorcica sa platama po par i vise hiljada evra. Pomazemo bogate, to je plemenito.

  10. To je jedna mafijaška firma gde u 21.veku na telefone se ceo dan ne javlja niko, gde ne možete najosnovnije informacije za gradjane dobiti, gde su šefovi radnika na terenu bogovi koji odlučuju životu i smrti i nikom ne polažu račune. Posle DB i policije najbitniji sistem da se reformiše, kad jednog dana konačno dodje demokratija u Srb posle 75 godina..

  11. Sve ste upravu, ali ovaj naslov je huskackog karaktera. Dozvolite citaocima da uz pomoc informacija koje dajete, sami odluce!

  12. Zahtev za analizom, umesto – komentar
    Ukoliko ste nedavno pratili otvaranje najveceg vetroparka u regionu na prostoru Juznog Banata, predsednik je rekao da je investicija vredna 300 mil E i dea ce snabdevati 113.000 domacinstava. U obrazlozenju poskupljenja struje je napomenuo da je sve veci procenat obnovljive energije. Mi svi tu energiju, osim preko racuna doplacujemo taksom i budzetom. Dakle, privatnici su izgradili, dobijaju cenu EPS a plus jos 20 E po domacinstvu dodatno. To je cista steta za EPS i drzavu mesecno 2,5 mil E, dakle 30 miliona godisnje ili 300 miliona E za deset godina i investicija je isplacena i to samo na ekstra doplatu plus redovna cena. Srbija se zaduzuje i gradi kapacitete za termoelektrane koje zagadjuju i truju. Da se Srbija zaduzi 5 milijardi E, angazuje domacu pamet ili eventualno kinesku, sagradi svoje vetroparkove, lako je izracunati kakav bi ogoman profit imala drzava i postala energetski nezavisna i stopostotno sa obnovljivom Elektricnom energijom. U zdravlju i ekologiji dodatna velika korist. Treba da postavlja generatore na svojim parcelama, koje bi se ujedno nesmetano obradjivale, bile livade , pasnjaci, sume koje ndonose dodatnu vrednost. Ovako sav ekstraprofit ide strancima, a drzava Srbija i njeni gradjani placaju. Najbolja zarada, koja se vraca u najkracem roku, a Srbija potencijala ima. Gotovo besplatna energija za niz buducih generacija. Voleo bih da ovo neko strucno analizira i obradi u posebnom tekstu.
    Goran

  13. Ne zaboravite da od prvog januara poskupljuje i tv pretplata jer je rast plata,pa oni to uskladjuju.

  14. od SPS nema gore bande u Srbiji ,tu partiju je trebalo zabraniti kao Zlocinacko Organizaciju . Medjutim nas narod umesto toga odlucio se da od 2000 robuje jos 20 godina toj bandi . Pa neka vam je sa srecom robovanje Braco Srbi

  15. Podići će penzije 5% a već sada struju četiri…. Plus zamena tablica sa slovima ČŠĆŽ…Za „samo“ oko 4500 čak i onima koji su ih dobili pre dve godine iako po zakonu traju sedam. Koja svinjarija. Skupljaju pare za taksiste, očigledno…

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.