Podnosim neopozivu ostavku na mesto člana Upravnog odbora Zastave Oružja, u znak protesta zbog odnosa države i Ministarstva odbrane prema izvoznim poslovima najstarije fabrike oružja u jugoistočnoj Evropi, stoji u saopštenju koje je Skupštini, menadžmentu i Sindikatu Zastave Oružja uputio sada većbivši član UO te firme Veljko Kadijević, bivši savetnik u Ministarstvu odbrane i jedan od rukovodilaca u firmi „Mile Dragić“.

Obrazlažući razloge za ostavku, Kadijevićkonstatuje da jedanaest nerealizovanih ugovora za izvoz srpskog oružja, vredan oko 50 miliona dolara kao i ćutanje najviših zvaničnika Srbije i Ministarstva odbrane dovoljno govore o odnosu države prema ovom važnom izvoznom poslu. „Činjenica je da je recesija većuzdrmala srpsku privredu, o čemu svedoči podatak da je samo u poslednja dva meseca zabeležen pad industrijske proizvodnje od 20 odsto na mesečnom nivou. Pa, zašto onda država ne želi da odobri izvozne poslove fabrike čiji je vlasnik, da li se iza ovakve politike države prema srpskoj vojnoj industriji kriju lični interesi čelnih ljudi Ministarstva odbrane i pokušaji monopolizacije izvoza srpskog oružja, koji prete da stave katanac na vrata fabrike na Trgu topolivca broj 4 u Kragujevcu“, naglašava Kadijeviću obrazloženju svoje ostavke.

Pre Kadijevića, ostavku na članstvo u UO Zastave Oružja podneo je i Vlada Vučković, član kragujevačkog Gradskog veća za privredu, koji je to učinio iz ličnih razloga, ali o tome nije obaveštavao javnost. „Podržavam razloge zbog kojih je Veljko Kadijevićpodneo ostavku na mesto u UO Zastave Oružje. Svoju ostavku pridružujem njegovoj“, izjavio je Vučkovićza Danas napominjući da smatra da se iza neizdavanja izvoznih dozvola Zastavi Oružju kriju interesi lobija i grupa u oružarakom biznisu.

Predsednik Jedinstvenog sindikata Odbrambene industrije Srbije Jugoslav Ristiću izjavi za Danas podseća da na izvoznu dozvolu čeka Sloboda iz Čačka za isporuku granata u Libiju (posao vredan 13 miliona dolara). „Nadležni državni organi bi najzad trebalo da odgvore na pitanje, u čijem je interesu zabrana izvoza proizvoda Zastave Oružja, Slobode iz Čačka i još nekih firmi domaće odrambene industrije. Jer, racionalan razlog za tu zabranu ne postoji, pošto se ugovori o izvozu naše vojne industrije odnose na zemlje koje nisu pod sankcijama međunarodne zajednice. Da li to, onda, država više vodi računa o privatnim nego o javnim interesima“, pita se Ristić.

Sindikalni lider kragujevačkih oružara Dragan Ilićocenio je juče da je ostavka Kadijevića i Vučkovića na mesta u Upravnom odboru te fabrike moralni čin odgovornih ljudi, a da je odnos države prema Zastavi Oružju neodgovoran i nerazuman.

Prošle nedelje u pojedinim medijima objavljeno je da Zastava Oružje ne može da dobije dozvolu za izvoz u Libiju, jer je, navodno, sporan posrednik u tom poslu – ističe se da je rečo Slobodanu Tešiću, koji se sumnjiči da je 2003, kao vlasnik firme TEMEX, učestvovao u izvozu oružja u Liberiju, te da je zbog toga na „crnoj listi“ UN. Iz firme Melvale koja je ugovorila Zastavin posao sa Libijom demantovali su, međutim, da je Slobodan Tešićvlasnik i direktor tog preduzeća.

„Ne zanima nas Slobodan Tešić, niti njegov međunarodni kredibilitet. Ono što mi znamo jeste da firma koja je ugovorila izvoz našeg oružja u Libiju posluje legalno, odnosno da joj je država Srbija svojevremeno izdala licencu i dozvolu za rad, što znači da poslove koje ta firma ugovara u inostranstvu ne narušava međunarodni ugled niti dovodi u pitanje poziciju naše zemlje u međunarodnoj zajednici“, kaže Ilić.

Radnici zabrinuti, poslovodstvo ćuti

Sindikalne organizacije šest najznažajnijih srpskih vojnih fabrika koje čine grupaciju odrambene industrije Srbije zatražile su na jučerašnjem sastanku u Beogradu da se Zastavi Oružju i Slobodi iz Čačka izdaju dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme u zemlje koje nisu pod sankcijama međunarodne zajednice. „Sindikati fabrika koji čine domaću odbrambenu industriju traže od najodgovornijih organa i funkcionera Srbije da se izjasne, u čijem je interesu da ova industrijska grupacija ne realizuje izvozne poslve vredne više od 50 miliona dolara“, navodi se u zaključku sindikalnih predstavnika srpskih oružara. I dok su sindikalci i radnici Zastave Oružja zabrinuti zbog zabrane izvoza, poslovodstvo kragujevačke fabrike koje je nedavno demantovalo pisanje Danasa o problemu izvoznih dozvola, ovih dana „mudro ćuti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari