Javni poziv za izbor strateškog partnera za srpskog nacionalnog avioprevoznika Jat ervejz, završen je juče sa samo jednom pristiglom ponudom. Kako je saopštilo Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku, do isteka predviđenog roka tendersku dokumentaciju je otkupila samo jedna kompanija, litvanski Baltik aviejšen sistems, suvlasnik Er Baltika, sa kojom će biti nastavljeni pregovori.

Ministarstvo za infrastrukturu i Radna grupa zadužena za praćenje realizacije postupka za prodaju Jata sada će, kako je najavljeno, Baltiku dostaviti dokumentaciju, nakon čega se očekuje podnošenje njihove ponude.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić juče je izjavio da Jat ervejz treba da se privatizuje sa ili bez strateškog partnera. Prema njegovim rečima, pokušaj da se pronađe strateški partner za našeg nacionalnog avioprevoznika ne predstavlja klasičnu privatizaciju, već restrukturiranje, „gde je zahtev Ministarstva da se to uradi zajedno sa strateškim partnerom i da se formira nova firma, racionalizuju troškovi i da se obnovi flota“.

Za sada nije poznato kada će letonskoj kompaniji biti predata dokumentacija niti kada ističe njen rok za predaju ponude, mada je ranije najavljivano da bi strateški partner trebalo da bude izabran do kraja godine.

Podsetimo, Vlada Srbije je 16. aprila 2010. usvojila zaključak o osnivanju nove aviokompanije, nakon što su radna grupa za poslovnu konsolidaciju Jata i menadžment te kompanije procenili da ona nije u stanju da posluje profitabilno. To je samo poslednji pokušaj da se pronađe izlaz za avioprevoznika koji redovno beleži gubitke i do sada nije uspeo da se sam izbori sa sve težom situacijom u kojoj se nalazi. Prosečna starost Jatovih aviona je preko 20 godina, što drastično povećava troškove njihovog održavanja, menadžment koji je u poslednjih nekoliko godina promenjen čak četiri puta, do sada nije ustanovio jasnu strategiju, a novca za nabavku flote, pa čak ni za plaćanje tekućih obaveza nema, zbog čega je Jat ervejz često ulazio u sukob sa Jat tehnikom, nezavisnim preduzećem za održavanje aviona kojem nije redovno plaćao za obavljene usluge.

Prvi pokušaj prodaje Jata 2008. godine nije uspeo, iako je šansa da se za ovu kompaniju nađe kupac tada bila najbolja. Prema brojnim navodima, u to vreme je ruski Aeroflot bio potpuno spreman da preuzme većinski udeo u Jatu, ali je Srbija iz partijsko-političkih razloga probila rok u kojem je trebalo da se obavi ceo proces zbog čega se ova kompanija povukla. Globalna ekonomska kriza koja je odmah potom zahvatila svet dramatično je pogoršala stanje, zbog čega država do danas nije uspela da nađe drugog kupca. Originalnim planom bilo je predviđeno da 51 odsto Jata bude prodato za 51 milion evra.

U poslednje tri godine pominjane su razne opcije za mogući spas kompanije, ali nijedna nije ugledala svetlost dana. U jednom momentu, bivši menadžment Jata je tvrdio da je turski nacionalni avioprevoznik Turkiš ervejz zainteresovan za kupovinu, što su u ovoj firmi demantovali. Drugom prilikom u medijima se pojavila vest da su bivši vlasnici kompanije Marbo, proizvođača čipsa, namereni da kupe i transformišu Jat, nakon što su svoju firmu prodali Pepsiju za 200 miliona evra, ali se pokazalo da ni ta vest nije tačna. Na kraju je Ministarstvo infrastrukture pokušalo da „dom“ za Jat nađe u Azerbejdžanu, ali se i to pokazalo kao pucanj u prazno. Ostaje da se vidi da li će sa Baltikom priča biti drugačija ili će i ova kompanija nakon otkupa dokumentacije odustati ode preuzimanja srpske avio-kompanije. Spekuliše se i da su još neke od avio kompanija zainteresovane, ali da bi želele da izbegnu tendersku proceduru. Teoretski, ovaj javni poziv moga bi da se poništi jer se pojavio samo jedan zainteresovani učesnik, što bi otvorilo mogućnost za direktne pregovore sa nekom drugom avio kompanijom.

Ni produženi rok nije pomogao

– U periodu otvorenom za prijave po javnom pozivu koji je trajao od 1. avgusta do 31. oktobra 2011. godine, veći broj avio-kompanija i kompanija koje sa njima sarađuju, izrazilo je zainteresovanost za strateško partnerstvo sa Srbijom i Jatom. Prijave su u prvobitno utvrđenom roku dostavile dve firme, ali s obzirom na to da su se na kraju ovog roka pojavile kompanije koje su zatražile njegovo produženje u svrhu prikupljanja potrebne dokumentacije, Ministarstvo za infrastrukturu je produžilo rok za mesec dana. Na kraju predviđenog perioda, jedna kompanija je otkupila transakcionu dokumentaciju – podsećaju u Ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari