Država više brine o duvanskim kompanijama nego o zdravlju stanovništva

Institut ekonomskih nauka predstavio studiju "Unapređenje oporezivanja duvanskih proizvoda u Srbiji"

Ostavite komentar


  1. Kad će se zabraniti pušenje u kafićima restoranima, „birtijama“ i ostalim javnim mestima?
    Koliko ja znam trebalo je odavno!

    1. Trebalo je odavno, ali sa ovim narodom nista ne ide glatko. Bolje povecaj cenu hleba 5 puta a ostavi cenu cigareta istu, plus sto vecina pusaca ne smatra da je pusenje u zatvorenom prostoru stetno za nepusace.

  2. Pa šta očekujete od stranaka na vlasti koje zagovaraju bezgraničnu liberalnu ekonomiju. Naša društveno ekonomska klima je kao recimu SAD krajem 19 veka.

  3. Ja ne znam još jednu zemlju u svetu (barem u takvoj nisam bio, a proputovao sam veliki broj država širom planete), u kojoj je pušenje dozvoljeno u zatvorenim prostorijama i u blizini stanica javnog prevoza. Pušači svuda vrše teror nad nama koji ne pušimo. Zimi izbegavam da idem u kafane zbog duvanskog dima. Zaustavimo teror pušača i duvanske mafije ! Ako oni žele da uništavaju svoje zdravlje i ostare pre vremena zbog cigareta neka to čine u svoja 4 zida, ne na javnom mestu !

  4. Meni i mojoj porodici zaista smeta duvanski dim jer je to prilicno nezdrava stvar ali imamo veliki broj prijatelja koji su uzivaoci nikotina i stvarno bude neprijatno i nama i njima kada dodju u goste pa se ustrucavaju da barem uz kaficu zapale po jednu. Mislim da treba odvajati u kaficima mesta za pusace i nepusace jer to jednostavno smeta. Mi smo ipak napravili neku vrestu kompromisa kada su gosti tu posebno u zimskim mesecima da ih ne isterujemo na terasu. Koristimo preciscivac vazduha ambilife ruske proizvodnje koje zaista izvlaci sav smrad iz stana. Na taj nacin srecna je i jedna i druga strana,

    1. Ja sam takodje cula za taj Ambilife koji je vrlo efikasan za preciscavanje vazduha od duvanskog dima.

    2. Bišta ne može u potpunosti da odstrsni dim. I aku su nam prijatelji, neka izadji na terasu ako morajy. A ako smo mi prijatelji sa pušačima, onda ne treba da povladjujemo nego da ih podstičemo na odvikavanje.

  5. Evo preporuke za kafiće i restorane, to su to su zatvoreni, prostori gde je neophodan ruski prečiščivač vazduha koji jako dobro neutrališe duvanski dim. Jer kad bi nam i zabranili nama pušačima, da zapalio koju u kafiću bili bismo kao zombiji. Nešto bi nam falilo…

    1. Pa izgleda da su onda „zombiji“ svi Italijani, Nemci, Mađari, Francuzi, Amerikanci… Samo još u Srbiji nepušači ne mogu da ručaju u restoranu, a da sa hranom ne gutaju zajedno i tuđ duvanski dim. Ko je tu „zombi“?

  6. Gulag Srbija, odeljenje za nepusace.
    Na svakom pakovanju Gulaga Srbija – pa i na ovom, predstavljenom kao *briga za javno zdravlje – treba da stoji upozorenje *partija ubija GUL-ag Srbija*.

  7. Zašto da brinem o nečem što me može ubiti za 10 godina, kada ima deset stvari koje me mogu ubiti sada-Tom Waits

  8. Neka se truje ko želi ako je to njegov lični izbor. Samo je suština ne trovati druge. Čak i u kafićima nisu jasno odvojene prostorije gde sede nepušači i pušači i po meni to nije uredu. Makar da se obezbede prečišćivači vazduha u zatvorenim prostorijama da se ne truju oni koji to ne žele.

  9. Sve cestitke za vasu novinarku Mirjanu Stevanovic koja je vrlo jasno, iznela, dokazane istrazivanjem, cinjenice i vrlo profesionalno napisala clanak. Ovo pisem jer sam prisustvovala pomenutom okruglom stolu.Da imamo vise takvih novinara bilo bi nam svima bolje.

    Posebno mi je drago sto ima odlicnih komentara po pitanju svesnosti ljudi o opasnom izlaganju duvanskom dimu i sto skrecu paznju na razlog izbegavanja restorana i kavica i sto porede druge zemlje koje su to uredile i itrajavaju u tome.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. i 20. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bilja Krstić, muzičarka

Postoji mnogo razloga i načina da podržimo Danas. Jedan je da postanemo članovi Kluba čitalaca Danasa.