Radnici Srboleka, koji su u štrajku od 9. avgusta, protestovali su juče ispred Vlade Srbije, a danas očekuju da njihovi predstavnici budu primljeni u Ministarstvu ekonomije. Ni posredovanje Agencije za mirno rešavanje sporova nije pomoglo jer je vlasnik Srboleka Jovica Stefanović Nini, deset dana odbijao da se izjasni, a onda je poslao izmenjen tekst sporazuma koji nije bio prihvatljiv, kažu u Samostalnom sindikatu te fabrike. Kontroverzni biznismen ne duguje, međutim, samo plate zaposlenima. Ogroman dug ima i prema državi. Kako navode u sindikatu, dugovanja Stefanovića prema državi, po svim osnovama, iznose oko 180 miliona dinara.

Istovremeno, potraživanja Srboleka iznose više od 900 miliona dinara. „Aktivirali su se i MUP, Ministarstvo finansija i Ministarstvo zdravlja i potražuju od nas „hrpu“ dokumentacije. Za ono što tvrdimo, mi imamo debele dokaze. Lageri naših lekova aminofilina i nitroglicerina daleko su manji od propisanih robnih rezervi. Stefanović je i prošle godine dva puta prodavao robne rezerve tih lekova, a da nije pitao Direkciju. Za prodatu robu nijedan dinar nije stigao na račun fabrike koji je dve i po godine u blokadi“, kaže za Danas Zoran Gočević, predsednik Samostalnog sindikata Srboleka i dodaje da je na državi.

Tomislav Grubić, predsednik sindikata Nezavisnost u Srboleku, kaže za Danas da radnici od privatizacije nijednu platu nisu dobili bez štrajka. Porezi i doprinosi im se ne uplaćuju, trudnice i porodilje ne dobijaju naknade. Grubić smatra da je na potezu država. „Stefanovića ne interesuje ni firma, ni posao. Bilo bi šteta da ovakva firma ode u stečaj, a ima i asortiman i tržište. Nećemo to da dozvolimo. Očekujemo da do petka bude doneta odluka na državnom nivou“, kaže Grubić. Kao jedna od mogućnosti za „spas“ pominje se i pretvaranje Ninijevih akcija u javni dug, koji bi država preuzela, ali i mogućnost da se potom Srbolek „priključi“ Galenici.

 

Stefanović ostao bez Prosvete iz Niša

Agencija za privatizaciju je ovog meseca raskinula ugovor o prodaji grafičko izdavačkog preduzeća Prosveta iz Niša niškom preduzeću NINI, u vlasništvu bisnismena Jovice Stefanovića Ninija, saopštio je juče sindikat tog preduzeća. Sindikat je zatražio podršku države u očuvanju resursa kompanije i pronalaženju novog strateškog partnera. „Tražimo energičcnu i brzu reakciju svih nadležnih organa kako bi se sačuvali postojeci resursi, oživela proizvodnja i povratila uništena i otuđena imovina“, navodi se u saopštenju sindikata niške Prosvete. Takođe zahtevamo, dodaje se u saopštenju, da se Jovici Stefanoviću – Niniju oduzme sva imovina, kako bi se nadoknadila nemerljiva šteta koju je svesno učinio preduzeću Prosveta iz Niša. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari