Zaposleni u Upravi za veterinu, Republičkom geodetskom zavodu i Komisiji za zaštitu konkurencije mogli bi privremeno da ostanu bez plata. Ove institucije su poslednjih meseci nezakonito naplaćivale takse građanima i privredi, jer nisu dobile saglasnost Ministarstva finansija i privrede za nove iznose koje su morale da utvrde do 31. marta u skladu sa pravilnikom za obračun visine taksi, pokazalo je istraživanje Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj.


Ministarstvo je juče odmah reagovalo i zapretilo da će institucijama koje nisu ispoštovale zakonsku obavezu da dostave zahteve na saglasnost na visinu taksi „privremeno obustaviti zarade zaposlenima“ dok Ministarstvu finansija ne dostave zahtev za saglasnost. „Kada nam budu dostavljeni zahtevi na saglasnost, Ministarstvo će uraditi analizu i ukoliko bude utvrđeno da je iznos taksi previsok te da je potrebno da se smanji, razlika će biti vraćena građanima i privredi“, napominju za Danas u Ministarstvu finansija.

Vlada je u februaru ove godine usvojila i pravilnik kojim je obavezala institucije da utvrde nove iznose taksi, ali tako da odražavaju realnu cenu u odnosu na pruženu uslugu i za to propisala formulu. Pored toga, izmenom Zakona o budžetskom sistemu uvedena je obaveza da nakon usklađivanja iznosa taksi zatraže odobrenje Ministarstva finansija i privrede pre nego što mogu da nastave da ih naplaćuju. U Ministarstvu napominju da je do sada 25 institucija poslalo zahteve za saglasnost na visinu taksi, od toga 24 su dobile saglasnost, a samo jedna, Uprava za sprečavanje pranja novca, odbijena je.

Izuzeti

Istraživanje NALED-a pokazalo je da takse naplaćaju i Uprava carina, kao i Republička radiodifuzna agencija. Međutim, u Ministarstvu tvrde da ove dve institucije ne naplaćuju takse već naknade, odnosno nadoknade troškova, te da zbog toga ne podležu ovom Zakonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari