Zbog nedostatka primarnog benzina, osnovne sirovine za proizvodnju etilena, Izvršni odbor direktora Petrohemije, najvećeg proizvođača plastike u zemlji, doneo je juče odluku o obustavi rada čime je višemesečna kriza u poslovanja te kompanija ušla u novu fazu. Iz poslovodstva Petrohemije saopšteno je da je reč o privremenoj obustavi rada, ne dužoj od mesec dana, kako bi se u međuvremenu obavili pregovori sa Vladom Srbije i dobavljačima o nastavku snabdevanja primarnim benzinom.

Odluka Izvršnog odbora direktora koju su podžali i Upravni odbor, Radna grupa formirana radi prevazilaženja problema i sva tri sindikata koja deluju u preduzeću, usledila je nakon perioda u kome je Petrohemija radila na granici tehničkog minimuma, što je ugrožavalo i bezbednost postrojenja i zdravlje radnika, a imalo je i posledice na poslovanje kompanije. Jedan od najvećih izvoznika u Srbiji (ostvaruje izvoz od oko 170 miliona evra godišnje) nema više novca za kupovinu primarnog benzina, a rad sa malim kapacitetima stvarao je gubitak od oko pet miliona evra mesečno. Dugovi prema dobavljačima, najviše prema Naftnoj industriji Srbije, Lukoilu i Srbijagasu, narasli su na oko 210 miliona evra. Problemi sa snabdevanjem počeli su nakon privatizacije NIS-a jer novi vlasnik ruski Gaspromnjeft zahteva da se primarni benzin plaća avansno.

U Ministarstvu ekonomije tvrde da je poslovodstvo Petrohemije odluku o planskom procesu obustavljanja proizvodnje donelo u dogovoru sa državom. U tom ministarstvu ističu da će se Vlada Srbije, koja će problem Petrohemije razmatrati na današnjoj sednici, truditi da u razgovorima sa predstavnicima NIS-a i Lukoila postigne najbolji mogući dogovor, ali da neće biti dopušteno da Petrohemija radi sa gubicima, dok se istovremeno isplaćuju prosečne plate od oko 100.000 dinara. Državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Dušan Mrakić kaže za Danas da je to ministarstvo spremno da pomogne, ali da im se još uvek niko nije obratio za pomoć.

– Iako slučaj Petrohemije nije u našoj već ingerenciji Ministarstva ekonomije, spremni smo da pomognemo koliko je to god moguće u okvirima naših ovlašćenja i mogućnosti. I ranije smo posredovali u razgovorima predstavnika NIS-a i Petrohemije, a spremni smo da to činimo i u buduće u slučaju da od nas to bude zatraženo – ističe naš sagovornik.

Povoljan ishod pregovora očekuju i sindikalci u Petrohemiji.

– Nadamo se da će biti potpisani ugovori sa dobavljačima, da će nam država odobriti povoljan kredit kako bi bio obezbeđen kontinuitet proizvodnje, a nakon toga bi i radnici bili spremni da preuzmu svoj deo odgovornosti za konsolidaciju preduzeća – kaže Zlatko Bekić, predsednik Sindikata „Pravda“.

Ukoliko se to ne desi, upozorava Bekić, radnici će preduzeti mere kako bi zaštitili svoje interese. Prema njegovim rečima, zaposlenima je isplaćen deo zarada za maj, a do kraja sedmice očekuje se isplata ostatka. Fond zarada je iznosio oko 300 miliona dinara mesečno, a trenutno je zamrznut na 150 miliona dinara. Radnici su, prema Bekićevim rečima, spremni da na određeno vreme pristanu i na to ukoliko dobiju garancije da će u preduzeću biti pokrenuta proizvodnja.

Radnici na godišnjim i prinudnim odmorima

Generalni direktor Petrohemije Slobodan Adžić izjavio je na konferenciji za novinare da Petrohemija nema pravo da radi u situaciji kada pravi gubitke od sedam miliona evra mesečno. On je rekao da će radnici za vreme obustave rada koristiti godišnje i prinudne odmore. Zamenik predsednika UO Saša Pavlov rekao je da Petrohemija ima oko 500 zaposlenih viška. On je pojasnio da je umesto stečaja izabrano restrukturiranje i dodao da će za postizanje stabilnog poslovanja biti potrebne uštede od 1,9 milion evra mesečno, smanjenje zarada, kao i broja zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari