Dug Niša za aerodromsko zemljište čip za političke ucene

Inicijativa "Ne damo niški aerodrom" upozorila na opasnu situaciju za lokalni budžet

Ostavite komentar


  1. šta su radili gradski službenici od 2010.godine do danas, zbog čega nisu izmirivali svoje obaveze? Ako su uspeli od 2010.godine do 2018.godine, kada nam je otet aerodrom, da isplate samo 1% duga to znači da bi svi koji su u tome učestvovali, nebitno da li su pozicionari ili opozicionari, morali da odu u političku penziju. Zaslužili su da ih na narednim izborima potrpamo u isti koš, klupa bez prava na povratak. Nišlijama ne trebaju neprijatelji, mi imamo gradske službenike. Naravno, krivi smo mi jer nismo uporniji u zahtevanju decentralizacije i prava na direktan izbor odbornika, predsednika opština, gradonačelnika i poslanika. Primer niškog aerodoma je najbolji dokaz koliko je loše kada se zakucane liste, u čijem naslovu je ime predsednika stranke, popunjavaju u Beogradu, pa se popune ljudima koji nikada ne bi uspeli da izvedu komšije na glasanje i dobiju njihovo poverenje, a onda vraćaju dug beograđanima koji su ih rasporedili u gradskoj upravi i javnim preduzećima.

  2. oduzeli su nam, u vreme kratkotrajne vladavine, DSovci i DSSovci nakon fijaska na direktnim izborima za gradonačelnika. Umesto da se potrude da na narednim izborima izađu sa prihvatljivim kandidatima bilo im je jednostavnije da menjaju zakon. Posledice lošeg zakona vidljive su Nišu, a od naprednjaka ne možemo očekivati promenu loših zakona, jer ni oni nemaju ljude koji bi prošli na direktnim izborima. Jednostavnije je da se peru konstatacijom da su loše zakone pisale i usvajale demokrate, nego da menjaju zakone koji im odgovaraju, bez obzira na to koliko bili oni loši po nas. Kladim se, kada bi po izmenjenom zakonu, na direktnim izborima za gradonačelnika naprednjaci ponudili Perišića i Bulatovića, a demokrate Simonovića i bivšeg gradonačelnika koji je već jednom izgubio na direktnim izborima, pa im je sada šef poslaničke grupe, izgubili bi od nekog marginalca koga predloži grupa građana. Da imamo mogućnost neposrednog izbora predstavnika niški aerodrom ne bi bio tema, zemljište bi bilo isplaćeno, a republička vlast ne bi smela da nam steže omču oko vrata, otima aerodrom, pravi ponovo gubitaša od uspešne firme i ostavlja neizmiren dug, kao omču oko vrata, onome ko ih pobedi na narednim gradskim izborima. Potsetiću Zoranu Mihajlović, Niš je 2005.godine bio u sličnoj situaciji, tada su na napatu stigle obaveze za izvršenu eksproprijaciju za prethodnih 15 godina, pa je grad isplivao nekako. Mogu da ponove priču i demonstriraju svoju moć, neizmirivanjem obaveza prema vojsci nakon otimanja aerodroma, ali neći moći da nas nateraju da prespavamo izbore i ne sklonimo ih sa vlasti.

  3. aerodrom nis je gradila moja firma od svojih srestava pakada je bilo sve gotovo i trbao da proradi komunisti nahuskali ljude i preuzeli aerodrom misleci da mogu samo da pobiraju novac a drugi da rade to se nije desilo vecito je u problemima jer oteto je prokleto radi se o firmi nis ekspres i pokojnom direktoru kada je sve zavrsio izbacili ga na ulicu rec je o legendarnom aleksandru avramovicu

  4. u Nišu vlast je uvek bila neverovatno poslušnička i poltronska prema centralama stranaka u Beogradu. Niška vlast radi za Beograd, ne za Niš. Niš i Jagodina su zemlja i nebo, ali Jagodina ima onog šerifa Palmu koji ipak radi za svoj grad.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ognjen Radonjić, profesor

Iz Danasa u bolje sutra.