Svih 57 toplana u Srbiji ispunilo je tehničke uslove za početak grejne sezone, ali još uvek nije poznato da li će zbog nagomilanog duga dobiti energente, saopšteno je juče nakon sastanka direktora ovih preduzeća održanog u Novom Sadu. Kako je nakon sastanka saopštio Milovan Lečić, predsednik Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, ova javna preduzeća duguju „Srbijagasu“ oko 100 miliona evra i još oko 30 miliona dobavljačima drugih energenata. Istovremeno, građani Srbije duguju oko 85 miliona evra za grejanje.


– „Srbijagas“ je načelno spreman na reprogramiranje duga, ali o tome treba svaka toplana da pregovara posebno. Postrojenja su u proseku veoma stara, što uzrokuje velike gubitke i povećava troškove. Trenutno je jedini izlaz povećanje cene grejanja, a krajnje rešenje merenje utroška toplotne energije – rekao je Lečić.

Direktor „Novosadske toplane“ Vladimir Jelić, koji je bio domaćin i inicijator ovog sastanka, rekao je da je ta toplana spremna za početak grejne sezone, ali i da očekuje pomoć grada u slučaju poskupljenja gasa.

– Povećanje cene grejanja nije rešenje, i mi smo već imali pregovore sa gradskim vlastima zbog subvencija, koje su prošle godine izostale. Većina ostalih toplana u Srbiji je dobila subvencije, ali smo u sličnoj situaciji, pa ćemo zajedno pokušati da pregovaramo sa Vladom Srbije o nekom modelu prevazilaženja problema – rekao je Jelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari