Na sastanku predstavnika Upravnog odbora, poslovodstva i sindikata HIP Azotara Pančevo sa predstavnicima Javnog preduzeća Srbijagas, dogovoreno je da proces proizvodnje u toj fabrici ponovo počne 1. avgusta – izjavio je juče Dušan Bajatović, generalni direktor Srbijagasa, na konferenciji za novinare održanoj u pančevačkoj Azotari.

Prema njegovim rečima, konverzijom državnih dugova koji su preneti na Srbijagas ta kompanija postaće većinski vlasnik Azotare sa udelom od 81 odsto, a dugovanja pančevačke fabrike biće smanjena sa 95 na 35 miliona evra. Bajatović je istakao da će Srbijagas obezbediti Azotari gas neophodan za proizvodnju po povlašćenim cenama, dok će u fabriku biti uloženo između 22 i 24 miliona evra, koji će biti obezbeđeni iz fondova Vlade Srbije, komercijalnih kredita i pretpristupnih fondova Evropske unije. Program restrukturiranja HIP Azotare Pančevo vredan oko 100 miliona evra, prema Bajatovićevim rečima, ne može da bude ostvaren bez podrške države, kako Direkcije za robne rezerve, koja bi trebalo da obezbedi otkup azotnog đubriva koji proizvodi Azotara, tako i resornih ministarstava, pa će zato program biti izložen članovima Vlade narednog četvrtka.

Bajatović je naglasio da preuzimanje Azotare od strane Srbijagasa predstavlja težnju Vlade Srbije da u uslovima svetske ekonomske krize pomogne privredi i obezbedi očuvanje radnih mesta. Prema njegovom mišljenju, trajno rešenje za HIP Azotara u Pančevu predstavlja dokapitalizacija, odnosno pronalaženje strateškog partnera. On je dodao da se već vode pregovori sa kompanijama iz Rusije, Nemačke i Austrije, ali nije mogao da precizira imena tih firmi. Azotara ne radi od maja 2008. godine.

Petrohemija očekuje skori početak rada

Pančevačka Petrohemija je na dobrom putu da do kraja jula stvori uslove za početak proizvodnje, da obezbedi potreban novac za sirovine i dugove, kao i da završi poslove u vezi sa smanjivanjem broja zaposlenih i platama radnika, izjavio je juče zamenik generalnog direktora Ljubenko Martinović. On je rekao novinarima da je prvi krug pregovora sa NIS-om, Lukoilom, Rompetrolom i kompanijom INA završen i da u Petrohemiji očekuju da će Vlada Srbije obezbediti novac za start proizvodnih pogona. Plan je da fabrika radi 45.000 tona sirovine mesečno, pa je za mesečnu proizvodnju potrebno 20 miliona evra. Istovremeno se u Petrohemiji pripremaju uslovi i za smanjivanje broja zaposlenih jer prema zaključku Vlade Srbije kompaniju treba da napusti 500 radnika. Tanjug

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari