Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić potpisao je danas ugovor sa osam banaka koje će biti uključene u projektno finansiranje jeftine stanogradnje, istakavši da će cena tih stanova biti od 695 do 1.595 evra po kvadratu i da očekuje da će gradnja početi krajem jula ili početkom avgusta. Ugovor je potpisan sa Komercijalnom bankom, Folks bankom, Unikredit bankom, Rajfajzen bankom, Bankom Inteza, AIK i Metals bankom.

Dulić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja ugovora, rekao da u ovom trenutku postoji zainteresovanost građevinske operative za izgradnju 500.000 kvadrata stambenog prostora u svim gradovima. On je najavio mogućnost da već od sledeće nedelje Direkcija za građevinsko zemljište grada Beograda uđe u pregovore sa bankama o izgradnji 5.000 stanova na lokaciji kasarne „4. juli“ na Voždovcu, koji će koštati 1.290 evra po kvadratu. Ministar je naveo da će se ministarstvo angažovati za dobijanje dozvole za tu lokaciju, što je uslov za početak gradnje. Dulić očekuje da će građani početi da otkupljuju stanove čim budu uvereni da je izgradnja počela.

Da bi se ubrzala procedura, građevinske kompanije će moći da krenu sa gradnjom čim dobiju lokacijsku dozvolu kako se ne bi čekala administracija i dozvole koje moraju da odobri lokalna samouprava, rekao je ministar i podsetio da će građevinska dozvola biti neophodna u trenutku priključenja na infrastrukturu, kao i za završetak objekta. Dulić je poručio da stan nikad neće biti jeftiniji i da očekuje da će kupovna moć građana u narednom periodu porasti, što će im omogućiti da obezbede krov nad glavom.

U Beogradu će kvadrat u drugoj zoni koštati 1.595 evra, u trećoj zoni 1.290 evra i četvrtoj 945 evra, dok će u ostalim zonama u glavnom gradu biti 695 evra. U Novom Sadu cena kvadrata biće 1.100 evra, u drugoj 895 evra, dok će u Nišu i Kragujevcu prva zona koštati 900 evra, druga 695 evra.

Lokalne samouprave određuju naknade

Ministar Dulić pozvao je opštine da budu korektne i omoguće da postupak legalizacije za građane bude što jeftiniji. „Postoje lokalne samouprave koje su odlučile da postupak legalizacije iskoriste za punjenje svojih budžeta. Uključujući i grad iz koga ja dolazim – Suboticu, koja se „malo šalila“ i sledeće nedelje će vratiti cene legalizacije na nivo koji je bio pre toga. Nedopustivo je da se preko leđa naših građana određuju cene koje nisu realne i da se ponovo suočavamo sa opasnošću nezavršenog postupka legalizacije“, rekao je Dulić.

Ombudsman uputio preporuke

Zaštitnik građana saopštio je juče da je Ministarstvu životne sredine i prostornog planiranja i lokalnim samoupravama uputio preporuke o načinu sprovođenja poštupka legalizacije bespravno podignutih objekata, kako bi se sprečili propusti i omogućilo ostvarivanje i zaštita prava građana. Od ukupnog broja primedbi koje su građani upućivali ombudsmanu oko 30 odsto je bilo onih koje se odnose na loš rad organa uprave u postupku legalizacije i rušenja bespravno podignutih objekata prema starom zakonu. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari