Sa 84.000 članova i imovinom vrednom 6,7 milijardi dinara (42 odsto tržišnog učešća) Dunav dobrovoljni penzijski fond je i u 2012. godini zadržao vodeću poziciju na tržištu. U konkurenciji devet penzijskih fondova Dunav je zabeležio najviši prinos od 13,7 odsto.

„Najveći izazovi bili su nestabilnost deviznog kursa i velike cenovne oscilacije državnih hartija od vrednosti. Bili smo suočeni sa makro i političkim rizikom, ali smo blagovremenim prilagođavanjem valutne i terminske strukture portfolia uspeli da ostvarimo najbolji rezultat za naše članove. Zbog toga smo ponosni što smo opravdali poverenje članova fonda i omogućili im najveći rast njihove štednje za starost“, izjavio je Milan Kovač, izvršni direktor Dunav društva.

Iz fonda je od početka rada isplaćeno 23.400 jednokratnih isplata u vrednosti od 1,1 milijarde dinara. Pored toga, redovno se isplaćuje 37 penzija na period od jedne do 10 godina. Kad je reč o strukturi članova dominiraju zaposleni (87 odsto) u čiju korist poslodavci uplaćuju dopunske doprinose, dok je individualnih članova 13 odsto. Prosečna uplata iznosi 3.000 dinara, dok je prosečna starost članova oko 45 godina. U dobrovoljnim penzijskim fondovima akumulirano je 16 milijardi dinara, koliko iznosi štednja za starost oko 180.000 građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari