Radnici preduzeća „Dunav agregati“, koje je u vlasništvu biznismena iz Rume Dušana Borovice, juče su nastavili blokadu Dunava kod Novog Sada. Tokom dvodnevne blokade, oni su propustili samo jedan luksuzni turistički brod sa stranim turistima, dok na prolaz čeka još petnaestak plovila. Radnici zahtevaju da im poslodavac isplati šest zarada koje im duguje i uplati zdravstveno i penziono osiguranje. Radnici nekadašnjeg „Heroja Pinkija“, preduzeća koje je nakon privatizacije ušlo u sastav Borovičine „Dunav grupe“, nakon neuspešnog štrajka krajem prošle i početkom ove godine, u sredu su sa tri broda blokirali Dunav i zahtevali da poslodavac ispoštuje prethodne dogovore.


– Mi nismo želeli da dođe do ovoga. Sad izgleda da je vlasnik hteo da se baš ovako desi. Pre toga smo dva dana bili u firmi, ali niko nije hteo da nas sluša. Poslodavci su kasnije izašli sa nekim ponudama, ali to su uglavnom bili pokušaji da nas oslabi i razjedini – rekao je za Danas predstavnik radnika Milivoje Šujdović koji se i izvinio lađarima zbog načina na koji moraju da rešavaju svoj problem.

Radnici traže da im se isplati šest zarada i izmire troškovi socijalnog i penziono- invalidskog osiguranja, koji nisu uplaćeni godinu dana. Prema njihovoj računici, firma je samo za zarade za 470 zaposlenih dužna više od 210 miliona dinara.

– I dalje samo bez pomaka. Generalni direktor firme Mašan Ercegović nam je telefonom rekao da će dati plate za 2011. godinu. Ali time ne dobijamo ništa, pošto je od oktobra do kraja 2011. dve trećine radnika bilo u štrajku. Ercegović nije pominjao zdravstvene knjižice, a to je nama najvažnije – kaže Šujdović.

S druge strane, Ercegović je optužio radnike da su bez saglasnosti kompanije i mimo zakona preuzeli plovila.

– Pre blokade, pokušao sam da razgovaram sa radnicima, ali uspeha nije bilo – rekao je Ercegović i za kašnjenje plata optužio „lošu finansijsku situaciju u državi“.

Inače, nekad vrlo uspešno preduzeće „Heroj Pinki“, po starom zakonu o svojinskoj transformaciji prodato je na Berzi bez ikakvih uslova za novog vlasnika, tako da Agencija za privatizaciju nije imala kontrolnu ulogu u toj firmi. Ali, Dušan Borovica, inače česti učesnik i kupac na aukcijama Agencije za privatizaciju, nije prvi vlasnik, jer je „Dunav grupu“ preuzeo od Nikole Đivanovića, koji se sada nalazi u zatvoru pod istragom koju vodi Tužilaštvo za organizovani kriminal. Interesantno je da su firme čiji je vlasnik Borovica preuzele veliki deo poslova na trasama na kojima je radila Nibens grupa, čiji je vlasnik Milo Đurašković, takođe uhapšen, a šest preduzeća iz tog sistema se nalazi u nekoj vrsti „prinudne uprave“ kojom rukovode banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari