Duško Vuković za Demostat: U Srbiji kao kod Alana Forda, uzima se od siromašnih, daje bogatima 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/DS

Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Duško Vuković izjavio je da je Srbija jedna od raritetnih zemalja koja ima dve potrošačke korpe, prosečnu i minimalnu i to kao da znači da jedan sloj građana treba manje da jede i troši.

„To kao da znači da jedan sloj građana treba manje da jede, manje da troši pa uz institut minimalne zarade imamo i institut minimalne korpe koju već decenijama ni najniža plata ne pokriva“, rekao je Vuković u emisiji „Pola sata Demostata“.

On je ukazao da je u Srbiji situaciju gotovo kao kod Alana Forda, da uzimate od siromašnih da bi davali bogatima.

„U Srbiji je istim procentom poreza opterećena i visoka koliko i minimalna zarada iako od nje ne može da se preživi, dok su u većini razvijenih zemalja niske plate oslobođene dažbina dok se na visoke primenjuju i više poreske stope“, naglasio je Vuković.

Vuković je naveo da u poslednjih 10 godina, ako je neko imao nesreću da bude na minimalcu, sada je u minusu bar 12.000 do 13.000 evra, tolika je bila razlika.

„Minimalna korpa toliko je oskudna, mizerna, ne dozvoljava vam da reprodukujete snagu niti porodici možete da obezbedite iole pristojan život“, ukazao je Vuković.

Navodeći da je sindikatima još 2018. obećano da će bar te dve kategorije biti izjednačene, on je rekao da sada jeste napravljen neki napredak, jer minimalna zarada koja je utvrđena za narednu godinu pokriva minimalnu korpu, ali obračunatu po cenama u maju ove godine.

„Ne znamo kolika će biti u januaru 2025. ali je verovatno da će biti skuplja“, kazao je Vuković i dodao da je jedini uspeh u poslednjim pregovorima o minimalnoj zaradi to što je argumentacija sindikata doprla do onih koji odlučuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari