Dva srpska biznismena podnela zahtev za sticanje većine u podgoričkoj Addiko banci 1Foto: Shutterstock/24K-Production

Kompanije „Alta Pay Group“ i „Agri Europe Cyprus Limited“ podnele su Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) zahteve za sticanje vlasničkog udela u podgoričkoj „Addiko“ banci, saopšteno je iz ove Centralne banke za Vijesti.

Obe kompanije su u vlasništvu srpskih biznismena, „Alta Pay Group“ je u vlasništvu Davora Macure, a “Agri Europe Cyprus Limited” u vlasništvu Miodraga Kostića.

Ovo je deo ulaska firmi dvojice biznismena u vlasnički udeo austrijske „Addiko Banke AG“ koja posluje u nekoliko zemalja regiona, prenosi Bankar.me.

U CBCG su aktuelna dva procesa odlučivanja po zahtevima za sticanje indirektnog kvalifikovanog učešća u akcijskom kapitalu „Addiko banke Podgorica“, kao supsidijara matične banke „Addiko AG“.

Prvi zahtev je podneo potencijalni sticalac “Alta Pay Group” Beograd sa planiranim učešćem od 29,59 odsto u akcijskom kapitalu banke, dok se drugi zahtev tiče sticanja od 26,99 odsto učešća od strane potencijalnog sticaoca “Agri Europe Cyprus Limited‘, kazao je Vijestima šef Direkcije za licenciranje, odobrenja, mere i ocenu usklađenosti u Sektoru za kontrolu banaka Nikola Bašanović.

On je pojasnio da CBCG sprovodi postupak odlučivanja i komunicira sa punomoćnicima ova dva pravna lica, u cilju dostavljanja svih relevantnih informacija i podataka potrebnih za donošenje odluka po ovim pitanjima.

„Rok za odlučivanje je 60 radnih dana od dana dostavljanja urednog zahteva“, pojasnio je Bašanović.

Miodrag Kostić je vlasnik MK grupe koja je takođe već prisutna na crnogorskom tržištu.

MKG Properties, deo MK grupe, u maju 2022. godine je na Monetenegro berzi kupila akcije Budvanske rivijere i Sveti Stefan hotela od svojih povezanih firmi kao i dela malih akcionara, čime je na sebe objedinila 32,2 odsto akcija Budvanske rivijere i 31,25 odsto akcija u Sveti Stefan hotelima.

Vrednost transakcije iznosila je 24,27 miliona evra.

MK grupa je, kako je ranije saopšteno, do sada u turizam u jadranskom regionu investirala 500 miliona evra, a trenutno u većinskom ili manjinskom vlasništvu poseduje 15 hotela u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kostićeva firma “Beo Real Estate” (specijalizovana za nekretnine) je u maju 2018. registrovala u Crnoj Gori firmu “Mont lux real estate”, koja je u junu te godine postala vlasnik sedam luksuznih apartmana u kompleksu “Dukley gardens” na Zavali. Početkom jula te godine Kostić prodaje “Mont lux real estate” firmi MCG Montenegro koja je dio Stratex grupe.

Kostić u Srbiji ima AIK banku i Eurobank Direktnu, kao i Gorenjsku banku u Sloveniji. Prema podacima koji su dostupni na sajtu MK grupe prisutni su na tržištima Srbije, Slovenije, Hrvatske i Crne Gore.

„Savjet CBCG“ je krajem januara dao odobrenje za pružanje platnih usluga platnoj instituciji Alta Pay Group sa sedištem u Budvi.

Prema podacima iz Centralnog registra privrednih subjekta, ovo preduzeće je osnovano 2019. godine i jedni osnivač je Davor Macura. Vijesti su krajem prošle godine pisale da se Macura, odnosno jedna od njegovih firmi iz Srbije, bio zainteresovan da dođe do vlasništva u Prvoj banci, koju sada kontroliše Aco Đukanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari