Dve srpske kompanije na listama najbrže rastućih kompanija u CIE 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Na ovogodišnjoj listi 50 najbrže rastućih kompanija u Centralnoj i Istočnoj Evropi konsultantske kuće Dilojt našla se jedna kompanija iz Srbije, a najzastupljenije su bile Poljska i Češka sa po 18 preduzeća, iz Hrvatske se na listi našlo pet, iz Slovačke četiri, a iz Rumunije tri kompanije. Iz Bugarske se plasirala jedna kompanija među 50 kompanija CIE sa najbržim rastom prihoda.

Prosečna stopa rasta prihoda ovih kompanija iznosila je 1.502 odsto

Jedina kompanija iz Srbije na listi bila je „Factory World Wide“ na 17. mestu sa četvorogodišnjim (2019-2022) rastom prihoda od 1.496 odsto. Ova kompanija se bavi izradom softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente i po drugi put uzastopno se našla na ovoj listi.

Ova kompanija se našla i na listi kompanija u kategoriji „Zvezde pozitivnog uticaja“ gde se nalaze kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu ili različitost.

U kategoriji „Kompanije u usponu“ našla se kompanija EM Analytic Solutions koja se bavi razvojem inovativnih softverskih rešenja za poslovanje kompanija na 10. mestu. Trogodišnji rast prihoda ove kompanije od 2020. do 2022. godine iznosio je 469 odsto.

Milan Nedeljković, direktor kompanije EM Analytic Solutions istakao je da ova nominacija potvrđuje ulaganje u razvoj inovativnih alata baziranih na objašnjivoj veštačkoj inteligenciji i naprednoj analitici, koji stvaraju novu poslovnu vrednost za naše klijente i poboljšavaju njihovu produktivnost i donošenje odluka.

„Radujemo se širenju prodaje naših softverskih rešenja na druga tržišta i različite industrije, uz konstantno prilagođavanje potrebama klijenata. Zahvaljujemo Dilojtu na podršci, a mi ćemo dati sve od sebe da ovo priznanje ponosno predstavljamo”, ocenio je Nedeljković.

Na listi su i ove godine dominirale softverske kompanije sa 31 učesnikom. Slede fintek kompanije, hardverske kompanije, kompanije iz oblasti medija i zabave, sa po četiri predstavnika, kompanije iz oblasti zdravstva i nauke o životu sa tri predstavnika.

Uprkos dominaciji softverskih kompanija, nijedna od njih ne zauzima prva tri mesta. Fintek kompanije zauzele su prvo (FTMO) i treće mesto (PayPo), a drugo mesto pripalo je firmi iz oblasti zdravstva (CityZen).

Već treću godinu za redom, pobednik takmičenja 50 brzorastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi je firma FTMO iz Češke. FTMO je izradila i vodi jedinstvenu platformu za edukaciju trgovaca na finansijskim tržištima, koja ih uči odgovarajućim tehnikama upravljanja rizicima i motiviše da budu disciplinovani u svom poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari