Dveri o mini hidroelektranama: Država da zaštiti živote građana i prirodna bogatstva 1Foto: Dveri

Srpski pokret Dveri saopštio je danas da podržava održavanje protesta protiv gradnje mini hidroelektrana (MHE), koji će Savez mesnih zajednica Stare planine i predstavnici nevladinih organizacija sa tog područja organizovati u Beogradu 21.sepembra i pozivao sve građane da se pridruže.

„Savez mesnih zajednica Stare planine i predstavnici civilnih društava, zajedno sa meštanima i komšijama, okupljeni su od pre nekoliko dana u Toplom Dolu na 24-časovnoj straži, kako bi sprečili razmeravanja za početak gradnje još jedne u nizu derivacionih MHE na Staroj planini“, navodi se u saopštenju.

Dveri su navele da meštani tvrde da investitor nema sve potrebne dozvole i podsećaju na nemerljivu i nepovratnu štetu koju uzrokuje gradnja MHE, a da je realni doprinos u proizvodnji električne energije, kako je ocenjeno, zanemarljiv, kao i da donosi ličnu korist jedino investitoru.

Ta stranka je navela da ima saznanja da je u toku jučerašnjeg dana došlo do ozbiljnih pretnji od, kako su kazali, strane investitora braniteljima reke.

„Nekoliko preplašenih očevidaca se obratilo sa apelom da uzbunimo javnost i pozovemo policiju i sve državne institucije da reaguju i zaštite ljudske živote i državno blago. Policija mora da spreči nasilje i zaštiti i meštane i imovinu svih građana Srbije, jer reke su naše nacionalno blago“, navodi se u saopštenju.

Dveri su navele da je sada poslednji trenutak da se „spreči uništavanje prirode“.

Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je vanredno stanje na toj planini zbog, kako je naveo, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije usled izgradnje mini hidroelektrana, saopštio je danas taj savez.

Savez je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da „konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari