Dveri podržavaju proteste radnika EPS-a protiv prelaska u akcionarsko društvo 1foto FoNet Milica Vučković

Pokret Dveri protivi se pretvaranju Elektroprivrede Srbije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo koje smatra uvodom u privatizaciju najvažnijeg strateškog preduzeća u Srbiji i zato podržava protest radnika EPS, zakazan za sutra u 18 časova kod Rudarske česme u centru Lazarevca, saopštio je danas taj pokret.

„Prelazak EPS iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo mora biti zaustavljen, jer će zbog niske procene doći do rasparčavanja EPS, a dalje do njegove prodaje, s tim što će tada prodaja EPS, koju ova vlast planira, biti izvršena u potpunosti, odnosno u paketu“, navodi se u saopštenju.

Dveri ističu kako „javnost mora znati“ da Vlada Srbije „tu transformaciju radi po nalogu Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske unije“.

„Odgovornost za takvo stanje je i na dugogodišnjim predstavnicima sindikata i poslovodstvu EPS koji bespogovorno prihvataju odluku Vlade, čime radnici postaju potpuno nezaštićeni i neobavešteni na koji način će zaštititi svoja prava i šta će se desiti sa preduzećem u kome su zaposleni“, ističu u saopštenju Dveri.

Taj pokret smatra da je EPS najvažnije strateško javno preduzeće u Srbiji koje ima više od 20.000 zaposlenih, bavi se i proizvodnjom i trgovinom električne energije i obezbeđuje oko 65 odsto potrebe za električnom energijom u Srbiji.

„Aktuelna vlast je dala sve od sebe da uništi i EPS i Kolubaru, kao najvećeg proizvođača struje, i to na mnogo načina, a sve sa ciljem kako bi ih što jeftinije prodali“, poručili su iz Dveri.

Naglašavaju da je Elektroprivredi potrebna reorganizacija, ali tako što će ostati javno preduzeće kojim će upravljati profesionalni menadžment, a ne tako što će transformacijom u akcionarsko društvo biti prodat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari