DW: Bez političkih sloboda u Srbiji, nema ni napretka ekonomije

Ostavite komentar


  1. Bavite se vi vašim društvom i vašim moralnim posrtanjem.
    Gasite se kao nacija i postajete društvo bezidejnih i posrnulih robota..

    1. Šteta pravedni, što ne vidiš dalje od svog nosa jer da vidiš znao bi da mi kao nacija nestajemo. Vleo bih da i mi propadam kaoi oni

      1. Tako su ove novine vlade R.Nemacke lagale kako Sasa Radulovic duguje milione dolara poreza u SAD bas kad je DJB postala najaca opoziciona stranka na parlamentarnim izborima i ugrozila vlast kolonizatora.
        Da se ja pitam sve strane medije u Srbiji bih etiketirao kao strane agente jer ruse Srbiju kao drustvo i drzavu iznutra svojim lazima.

    2. Bave se nasim stanjrm u drzavi a gde du bili pre 20 hodina kad nam uvodili sankcije pa nas zlovinacki i bez osnova bombardovali rusili mostove privatne zgrade isprobavali naoruzanje I bojne otrove pa cak I poljoprivredu unistavali da nema sta da se jede pravo Fasisticki I nepravedno

  2. Hvala ‘DW’na ‘brizi’, … a sada prevedite gornji tekst nazad na Nemacki, posaljite ga svojim politicarima i porucite u im u nase ime da prestanu beskonacno da podrzavaju svog Vucica!

    1. Vucica podrzavaju politicari levog i desnog centra u Nemackoj i ostatku Evrope , na zalost tako je .
      Ovaj su clanak napisali , nadam se objektivni novinari DW .
      Vucicevu vlast redovno servisira i utemeljuje veliki deo stanovnika Srbije !
      To nisu iste stvari , Velizare .

      1. Slazem se.
        Ali, … zato jedna zemlja velicine i znacaja Nemacke ne bi smela da drzi Ikonu svog Hranjenika, nad glavama onih koji ga u Srbiji ne ‘servisiraju’! ‘Objektivni novinari DWa’, na zalost ne kreiraju nemacku spoljnu politiku. Njihova ‘kreacija’ su infantilni neobavesteni komentari poput ovog clanka, …

        1. Slazem se sa vama , zalosno je i zabrinjavajuce to sto se demokratski principi zadrzavaju na granicama uticajnih zemalja kao sto je Nemacka .
          Evidentno je da se svet rekonstruise ne bi li popunio moguce vakume koji nastaju usled turbulencaja koje su zahvatile zapadne ekonomske i vojne sisteme .
          Istok koji , bas i ne gaji neku demokratiju izuzev na papiru je znacajno jaci u ekonomiji , ovoj ovakvoj koja danas postoji . Zapad se , pak vraca u neki koncept kvazi kolonijalizma gde vise ne moraju da vojnim putem kontrolisu „porobljene“ resurse vec se to delegira u lokalu uz pomoc interneta . Problem je ogromna korupcija u zemlji poput Srbije i neizvesnost povecavanja inicijalnog kapitala koji je ulozen , te se zakon krsi po potrebi .
          Od svega toga se bogate Srpska elita i Nemacki industrijalci koji bi za slicno poslovanje popili zatvor u svojoj zemlji . Medijski iskrivljena slika toliko dugo traje da je vec postala kredibilna vest , uostalom nema se ni vremena ni para za citanje vesti , kao nekada . Promene su uvek moguce i kada nas poslednja nada napusta , ali ih nece doneti DW , to moram da ponovim .

  3. Tipican primer, koliko nas komunizam i danas unistava. Svi, sagovornici pod okriljem DW, pogubne komunisticke ideologije. Cak i Vlada Gligorov, o stranu, zaista ne treba gledati ljude kakvog subporekla, vec sta cine i kakvi su ljudi, posle toliko godina racionalnog pristupa, ovde potencira apsolutnu laz – da je Srbija nesto napredovala nakon rata?! Stbija je sistematski unistavana i sustinski nazadovala nakon rata, bez izuzetka i jednog jedinog dana! Ali ipak, najgora je ona lazna poruka koja nas je dotukla nakon 24.septembra 2000.te; da bez politickih sloboda nema ekonomskog napretka. Bas kao sto nedavno rece jedan od mladih “asistenata”, sa FPN, ali 100% sam siguran da su mu diplome sve “kako treba i na broju”. Elem, rece covek uzivo u program na javnom servisu, i ostadose mu i sve titule i najvzanije od svega, ostade na drzavnom javnom budzetu da jos filozofira. “Nema ekonomskog napretka, bez demokratije”. E, ta budalastina, koja provejava i iz ovog teksta DW levicara, je dala bas takav rezultat, kakav “uzivamo” i “zivimo” danas na ovim prostorima. I u praksi ce uvek da bude tako.

      1. Zivim kao i moji roditelji sto su, vec 75 godina, besprekidno u komunizmu. U kapitalizmu postoji izbor izmedju politickoh partija, a nije ih bez izuetka sve, stvorila i kontrolise udba. U kapitalizmu, postoji trziste, a u Srbiji ga nema, skoro uopste. Postoji i sloboda usluga, cena i rada, a ovde je sve pod monopolima. Ne spadam u naivne koji zbog promenjenih odela, veruje da su Vuk Draskovic, V Seselj, Z. Raznatovic Arkan, Jovo Bakic, i galerija slicnih, ista odmakli od komunisticke udbe koja ih gaji decenijama, i da su ista drugo do samo “ekstremno” prikriveni komunisti. Gledam, citam, razumem, sta takvi na ovim prostorima cine, kakva su im (ne)dela, rezultati, a o onim neskrivenim kao D. Micinovic, N. Canak, DM Palmi i ostalim titostima da i ne govorim. Roditelji i ostali pretci su jos od 1946.razumeli sta znaci interes u politici i blagonaklonost “civilizovanog” sveta prema zlocinackom rezimu i slobodnim izborima sa “coravim” kutijama. Dovoljno razumem i citam da negovatelj lika, dela i zlocina Josipa Broza u otetom od stradalih jevreja prostoru, svaku noc pravi zurke do kasno u noc. Neko bi cak rekao, nista neuobicajeno, cak bi mogao i da me pita; sto sam ljubomoran?! Ali je bezobzirni komunizam i zlocin kada se vlasnik te “ugledne kafane”, u kojoj se obelezava svaki 25. Maj, ma sta to bilo, a inace visoki drzavni cinovnik, Komesar (prava titula!) za izbeglice, “isprsi” da casti policajca koji je odbio duznost u drugoj drzavi, izvesnom Miloju. Ne znam da li je tacno, da izvesnog Miloja optuzuje supruga da ju je tukao, te da nije nikakav junak, niti postenjacina, no po njenim recima nasilnik. E pa, dok drug komesar sa “huskackim” medijima, gaji i ovakve izazove za stabilnost na ovim prostorima, ne mogu da zaboravim, kako su komunista crnogorac, Sl. Milosevic, sa komunistom Mesicem i ostalima, o cas posla zapatili virus nepostojeceg i bezazlenog nacionalizma na ovim prostorima, i naravno, sa svojim plenom nastavili po starom. Ovog prvog i danas naivni gradjani sa ovih prostora gledaju kao srbina!!!?? A on je bio, ostao i nikada mrdao od svog komunistickog uverenja i delovanja nije.

  4. Use i u svoje kljuse, kaze nasa poslovica. Sveznajuci je srpsku sudbinu vezao za strana ulaganja u mesto domacih. Zuri da napravi auto puteve da bi pokazao da se nesto radi, ali svi ti putevi su na kredit.Zaduzuje i na istoku i na zapadu, samo da zadrzi vlast. Polako ali sigurno Srbija se prazni jer,oni koji nisu kupili diplome, lako nalaze posao u razvijenim zemljama EU i Amerike. Preduzetnistvo u Srbiji se ubija korupcijom i partokratijom. Niko pametan nece svoj novac da ulaze kad zna da ga ni jedan zakon ne moze zastititi od mocnika, iz lokalne i republicke vlasti. Potemkinovim selima se stvara privid nekog napretka i brige o narodu a u sustini brinu se samo o svojim clanovima. Vode gradjane na „ekskurzije“ u Bec ali im ne kazu ko je vlasnik hotela u kome odsedaju. Korupcijom i partokratijom uz medijsku kontrolu, do naj manje radio i telavizijske stanice, narodu pretstavljaju „zlatno doba“. Partijski mocnici prisvajaju sve sto u Srbiji vredi prisvojiti. Od raznih dozvola za trgovinu oruzjem do profitabilnih firmi koje imaju monopol na trzistu Srbije. Dali je marihuana iz Jovanjice unistena ili se ceka da „sazri“ pa ce da je „spale“.? Obicno vidimo ministra koji uverava gradjane da je droga spaljena. Ovoga puta sam nesto promasio. Nisam prisustvovao toj ceremoniji. Ako nam misle dobro neka podnesu kolektivnu ostavku. Mozda im nesto bude i oprosteno.

  5. Nije istina. Medijske slobode nisu preduslov za ekonomski napredak. Dokaz za to je Kina, naprimer. Za napredak bilo koje vrste su potrebne disciplina i radne navike. Drugo i ima mnogo ljudi u SRB, ali prvo je bas retkost.

    1. Stanite, jer Vi ništa ne razumete.!?
      Za Vas su medijske slobode , ne bitne? Dalja objašnjenja za Vas ,apsolutno ne vrede .Informacije su vrlo moćno oružje… od toga treba da krenete … . ili da ćutite ..!

  6. Biljana a sta ce zapadu Srpska radna snaga sa laznim diplomama ajde meficinske sestre I ostala radna snaga nizih kvalifikacija ali DOKTORI e tu nevidim isktenost tvojih reci

    1. Mozemo da pricamo sta ocemo pojedini zloupoyrbljavaju televiziju vtedjaju izrazavaju se to treba pohapsiti. mozes da kritikujes niko ti ne brani ali kako treba tim vodiiteljima su sve vreme polni organi u usta tecnik im je bogat proveriti dali imaju diplome ili su dosli po partiskoj liniji sa ulice. Lupaju gluposti uvrede kao fa nemaju drcu kuci narocito Ivan ko xna odakle pao na televixiji ali na glavu pa mu otkacila neka licna

  7. U Srbiji su politicke slobode na visokom nivou. Na zalost, mejnstrim politikom se bave interesne grupe kojima je jedino stalo do novca. Citam jedan „opozicioni“ nedeljnik koji se pretvorio u satirikon na temu vlasti. Kad tamo, prvi tekst je uvodnik sekrerara NA***A, koji je mesto gde se donose sve najvaznije odluke, a koje Vlada onda prevede u zakone. Isti slucaj je sa Danasom. Da li ce se u Danasu pojaviti kriticki tekst o Bebi Popovicu, DrigosrPijancima, Milu Djukanovicu, zlocinima hrvatskih/siptarskih/muslimanskih zlikovaca…?Nisu nemci ni pametniji ni lepsi od Srba, nego se decenijama tamo upumpavaju dolari, dok ta ista Nemacki godinama ispumpava svu vrednost iz Srbije.

    1. Molim Vas , ne pišite više ni slova.
      Vi ste čoveče u marku, ili baš ništa ne možete, nećete da razumete .
      Srbija s e apsolutno raspada , u poplavi Vučićeve mafije, korupcije, laži i t d . i sl.

  8. E sada ostaje da se obratimo već odlazećem političaru Angeli Merkel , koja je poodavno , već na prvom koraku Vučića na političkom kormilu Srbije davala podršku , bez presedana.
    Možda je bila prevarena, obmanuta , Vučićem, ili je svesno trgovala sa svojom podrškom , i hranila ubicu Srbije, i njenog naroda, i nesebično podržavala i davala podršku čoveku ,Glavi mafije, korupcije, laži , ogromnoj devastaciji Srbije, Aleksandru Vučiću..
    SADA se mi normalni građani Srbije obraćamo na istu adresu tj. Angeli Merkel , da zaustavi Vučića , da se izvini Srbiji za protekle godine svoje loše političke procene , i da da podršku građanima Srbije , kroz uticaj prema brzim, efikasnim, demokratskim promenama, ka zaustavljanju autokratije , mafije, korupcije , laži , koji razdiru političko ,ekonomsko i društveno biće SRBIJE!!!

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Andrej Josifovski Pijanista, arhitekta i vizuelni umetnik

Danas čitam danas, da se ne bih osvrtao sutra.