Dženet Jelen osudila odluku OPEK-a da smanji proizvodnju nafte 1Foto: EPA-EFE/ MARCELO SAYAO

Dženet Jelen, ministarka finansija SAD danas je ocenila da će odluka da OPEK plus, kartel proizvođača nafte, da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno štetiti globalnoj ekonomiji, a posebno zemljama u razvoju.

„Mislim da odluka OPEK-a ne pomaže i nije mudra. Neizvesno je kakve će efekte imati, ali izvesno je da je, po mom mišljenju, neprikladna u okolnostima u kojima se nalazimo“, ocenila je Jelen dodajući da „brine zbog problema u kojima će se naći ekonomije u razvoju“.

U sredu prošle nedelje kartel koji okuplja 13 zemalja proizvođača nafte odlučio je da smanji proizvodnju za dva miliona barela dnevno od novembra.

Analitičari smatraju da je Rusija imala presudnu ulogu u ovoj odluci kao član OPEK plus, odnosno zemlja koja sarađuje da OPEK-om.

Zanimljivo je i da ova odluka dolazi nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden u julu bio u poseti Saudijskoj Arabiji, najuticajnijem članu OPEK-a tražeći da povećaju proizvodnju, što bi smanjilo cenu nafte, pa se ova odluka percipira kao razlaz između SAD i saudijske kraljevske porodice.

Prema pisanju američkih medija, smanjenje cene nafte Bajdenu je bilo važno i kako bi se spustile cene goriva u SAD pred izbore ua Kongres u novembru, ali i da bi se smanjili prihodi Rusije.

Nakon pada cene sirove nafte tipa brent na ispod 80 dolara za barel krajem septembra, cena se vratila u petak na 98 dolara za barel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari