Gradonačelnik Niša Zoran Perišić i direktori Džonson elektrika za Evropu Loren Kardon i Majkl Fridrih potpisali su juče ugovor o besplatnom ustupanju zemljišta za izgradnju fabrike ove kompaniji iz Hong Konga.


Ustupljeni plac površine 3,89 hektara nalazi se u industrijskoj zoni Sever u blizini aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu i na njemu će biti izgrađena hala površine 10.000 kvadrata gde će se zaposliti 1.000 radnika, od kojih će četvrtina biti inženjeri. Gradonačelnik Perišić je kazao da je potpisivanje ovog ugovora posebno značajno jer će „u vreme krize veliki broj ljudi dobiti posao“. Kardon je dodao da je Niš odabran kao mesto investiranja kako zbog podrške grada, tako i zbog činjenice da je poseduje univerzitetsku i mrežu srednjih škola, što je važna logistika u poslovanju kompanije. Prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji krajem juna ove godine predstavnici Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) rekli su da će Džonson elektrik dobiti i državne subvencije od devet hiljada evra po radnom mestu.

Niška fabrika hongkonške kompanije proizvodiće motore, pre svega za automobilsku industriju, koji će se izvoziti na tržište zapadne Evrope. Očekuje se da fabrika u Nišu počne sa radom do kraja 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari