Efektiva: EU zabranjuje ugrađene kvarove i programirano zastarevanje proizvoda 1Foto: Pixabay/raelsr

Nadležni odbor Evropskog parlamenta izglasao je predlog propisa kojim se zabranjuju ugrađeni kvarovi i programirano zastarevanje proizvoda, javlja danas RTS, pozivajući se na izjavu predstavnika Udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“ Jovana Ristića, koji je najavio da se usvajanje te direktive očekuje u aprilu.

„Verujem da će jako da iznerviraju naročito ovde prodavce tehničke robe, jer se ovde po pravilu garancija izdaje za složenu tehničku robu“, rekao je Ristić.

Kako je precizirao, biće zabranjeno da se ugrađuju komponente koje ograničavaju trajanje uređaja i prodaja dobara za koju je dokazano da imaju ugrađeni kvar.

Najavljene su i novine u vezi sa rezervnim delovima, koje će se obezbediti duže trajanje uređaja, lakšu popravku i servisiranje.

Jedna od novina je i da će proizvođači morati da upute kupce da li taj proizvod uopšte može da se popravi i da li za njega ima rezervnih delova.

„Takođe, biće zabranjena prodaja dobara koja traži zamenu potrošnih delova ranije nego što je to nužno. Na primer, kada vam štampač signalizira da toner ističe, a toner još traje“, ilustrovao je Ristić.

On je objasnio da direktiva najpre treba da se prenese u unutrašenja zakonodavstva članica Evropske unije (EU).

Ristić tvrdi da je Srbija dužna da uskladi i svoju praksu i zakone sa propisima EU, tako da će morati da se menja i domaći Zakon o zaštiti potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari