Efektiva: Tražimo odlaganje leks specijalisa

Deo građana zaduženih u švajcarskom franku protestovao ispred Vlade

Ostavite komentar


    1. Videcete da je bilo GLUPO ucestvovati u ovim pregovorima, to je bila farsa, kako bi imali pokrice da ozakonjenje ove pljacke, jos ako ukinu stav VKS i proglase da je valutna klauzula bila zakonita, zbogom tuzbama. Ovaj LEX za nikog nije dobar jedino za banke, kako su samo naseli.

      1. Lex bi doneli i bez nas, samo u mnogo gorem izdanju… Mada se još uvek ne zna sve…

  1. Neka pita Orbana u Subotici kako su oni resili problem sa Svajcarcima.

    1. Hehe…bas sam se slatko nasmejao…Izvini Orbane kako resiste onaj glupi chf

  2. Ne pita AV Efektivu zato što Efektiva nije htela da pristane na polovične dilove a AV. Zašto se sada ignoriše stav Vrhovnog kasacionog suda i pregovara o rešenju kojim se aboliraju banke? Ko štiti banke? CHF Srbija daje legitmitet takvom nakaradnom zakonu i zato joj se daje prostor u režimskim medijima. Treba se zapitati koji je njihov interes da u tome učestvuju.

    1. Gospođo Marija, Vaša izjava se nije ni očešala o istinu! CHF Srbija je još u petak napustila pregovore, rekli su da se ne slažu sa leksom, ali ga je bankarski lobi ipak progurao i to po hitnom postupku! Što se tiče preduzetnika Gavrilovića i njegovog privatnog preduzeća Efektiva, suludo je trošiti reči….

      1. Rekli pa porekli. U petak napustili pregovore, a jutros ih nastavili i danas mnogo pomirljivijim tonom komentarišu tok pregovora. Tvrde da će većini zakon odgovarati i da korisnici treba najpre da pokušaju da se nagode s bankom, pa tek onda idu na sud. Priča koji nam bankari serviraju već godinama, iako svi znamo da od nagodbe nema ništa. Čemu tolika tajanstvenost oko sadržine zakona? Ko je njima uopšte dao za pravo da pregovaraju u ime svih 17000 CHF korisnika. Ko će odgovarati ako se u zakonu nađu stvari koje nisu u interesu svih 17000 korisnika.

        1. Odgovaraće onaj ko ga donese, valjda. CHF Srbija je dala svoju verziju, i to nije usvojeno. Ako neko misli da rešava oružjem, slobodno, mi mislimo da je dijalog rešenje. A zar DG nije vodio dijalog sa JorgoBankom, pa dva puta sa Milojevićem? I? Najvažnije je da zakon ne bude obavezujući, da ostanu ista prava kao i pre donošenja ljudima koji nastavljaju sa tužbama. A prihvatanje, eventualno, dužnika, pogodiće samo onog ko se tali s advokatima, ko živi od tužbi…

  3. Verovatno čekaju zakon da im se otpiše ceo dug sa kamatama i da im se da po koji CHF da se nađe za trošak !
    Svi punoletni građani su sami odgovorni za svoje postupke ,niko ih puškom nije terao da se zadužuju .

    1. Svi punoletni građani, sem što se podrazumeva du umeju da pišu, morali bi znati i da čitaju, i, podrazumeva se, morali bi to znanje da koriste. Uporno ostavljaš tako glupe komentare, kako ti ne dosadi, čoveče?

    2. Ili ništa ne razumeš, pa koliko znaš toliko i kažeš, ili si bot. A tek tada znači da ništa da ništa ne znaš.

  4. „Švajcarcima“, Lex specijalis po hitnom postupku u zemlji Srbiji a „Penzionerima“ Lex specijalis u Strazburu ! „Švajcarci“ se svojom voljom zaduživali a „Penzinerima“ penzije otete i opljačkane bez njihove volje ! Čeka se vaskrsnuće „Biča Božijeg“, da se Lex specijalisom otete penzije vrate. Pravo, Ustav, civilizaciske norme za lopove ne važe u zemlji ludaka na brdovitom Balkanu, zato da se vrbe odmah sade, a lopovi neka razmisle, zašto !

    1. Nadam se da ce i penzioneri docekati dan kada ce im biti vraceno oteto. Da ti kazem da se ja nalazim u ova oba problema. Penziju mi oteo u visini od oko 300.000 dinara, za 4 g. a Kredit mi istice za koji mesec i ovo umajenje glavnice od 38 posto od dana konverzije mi neznaci nista. Inace do danas sam dvaput vise uplatio u eurima nego sto sam uzeo./da ne racunam u din/.

      1. Miško, probaj da računaš u CHF, na kraju krajeva potpisao si kredit indeksiran u toj valuti.

        1. Dule, u Srbiji se vraća primljeni novac, čl. 1065 ZOO… Demantuj me…

    2. Apsolutno ste u pravu. Protestovali su i penzioneri, danima, pa nikom nista. Strajk gladju je za penzionere svakodnevna pojava, a eventualni letalni ishod istog je cak pozeljan od strane ove vlasti…

  5. Podignu ti glavnicu dva do dva i po puta, a onda posle 10 i više godina otplate samo kamate, ponude ti otpis glavnice 38%, uz uslov da država proglasi da su krediti indeksirani u chf bili zakoniti. Pa neverovatno! Ovo je moguće samo u Srbiji.

  6. Ovi dužnici jesu sami odlučili o uzimanju kredita, ali im zato ne treba guliti kožu do smrti, posebno zbog toga što su profit zgrnule takve „humanitarne“ ustanove kao što su banke, koje sigurno imaju i mehanizme kojima utiču na faktore stvaranja profita ovakvim „poslovima“. Da podsetim, stara devizna štednja, pa čak i ulozi kod nekih piramidalnih banaka, delimično su vraćeni unesrećenim građanima, a cilj društva tj. države je da zaštiti svoje građane.

    1. Dodatak: Neko stručan i nezavisan bi trebalo da napravi analizu rešenja ovog problema u drugim zemljama i pravna akta međunarodnih institucija na kojima bi moglo da se završi rešavanje problema naših „švajcaraca“, da tu analizu objavi i da predloži rešenja. Ovo do sada deluje kao cenkanje na pijaci.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.